Erişilebilirlik

Abbas, Filistin Devletinde Kararlı


Abbas, Filistin Devletinde Kararlı
Abbas, Filistin Devletinde Kararlı

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüştü.

Abbas, Filistin’in devlet olarak tanınması için BM’e başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Filistinler, İsrail başbakanı Benamin Netanyahu’nun barış görüşmelerini yeniden başlatma çağrısına yanıt vermedi

Netanyahu, yeni tur görüşmelerin New York’ta BM Genel Kurul toplantıları çerçevesinde başlatılabileceğini, müzakerelere daha sonra Kudüs ve Batı Şeria’nın Ramallah kentinde devam edilebileceğini söyledi.

Netanyahu, Filistin’in BM nezdinde tanınma girişiminin başarısızlığa mahkum olduğunu önesürerek Filistinlilerin tekrar müzakere masasına dönmek zorunda kalacağı görüşünü savundu.

Ancak DışişleriBakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Filistinlilerin devlet olarak tanınma girişimini “tümüyle” desteklediğini açıkladı.

BM Genel sekreteri Ban Ki-Moon, Pazartesi günü Mahmud Abbas’la görüştü. Genel Sekreter bu görüşmede, Abbas’a, Filistin’in tek taraflı hareketlerden kaçınıp müzakere masasına gitmesini tercih ettiğini söyledi. Ancak, Abbas’ın BM’ye başvuru konusundaki kararlılığını koruduğu görüldü. Filistin lideri Mahmud Abbas, Amerika ve İsrail’in uyarılarına rağmen devlet olarak tanınmak üzere BM’ye başvurma kararından vazgeçmediğini söyledi.

Amerika, Filistin’in, BM nezdinde tanınma girişimini, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi sıfatıyla veto edeceğini söylüyor.

Filistinliler’in Güvenlik Konseyi’nde veto edilmeleri halinde, başvurularını Genel Kurul’a yapmaları ve burada daha sembolik de olsa tanınma arayışına girmeleri bekleniyor.

XS
SM
MD
LG