Erişilebilirlik

ABD Afgan Barış Görüşmelerini Kurtarmaya Çalışıyor


Taleban sözcüsü Muhammed Naim(solda) Katar'da Taleban bürosunun açılışında konuşurken
Taleban sözcüsü Muhammed Naim(solda) Katar'da Taleban bürosunun açılışında konuşurken
Üst düzeyde Amerikalı diplomatlar, Afgan hükümetinin şiddetli itirazlarının ardından Taleban barış görüşmelerini çıkmazdan kurtarmaya çalışıyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kaygılarını gidermek için Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile iki kez görüştüğünü açıkladı.
Amerika ile Taleban arasında ön görüşmeler Katar’ın başkenti Doha’da Perşembe günü başlayacaktı ancak başlangıç tarihi hala açıklık kazanmadı.

Taleban’ın Katar’da siyasi büro açmasından rahatsız olduğu sanılan Karzai Amerika’nın Taleban’la görüşme planında tutarsızlıklar olduğu gerekçesiyle Washington ile yürüttüğü güvenlik görüşmelerini askıya aldı.
Amerika - Afganistan görüşmelerinde Afganistan’daki koalisyon güçlerinin 2014’te çekilmesinin ardından ülkede kalacak Amerikan askerlerinin sayısı konusu ele alınacaktı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, Katar’daki Taleban bürosunun kapısına “Afganistan İslam Emirliği” yazılı levha asılmasına Karzai’nin karşı çıkması üzerine levhanın “Afgan Taleban Siyasi Bürosu” olarak değiştirildiğini açıkladı.
Karzai ayrıca görüşmelerin Afganistan dışında yapılmasına da itiraz ediyor, bunun Afgan hükümetinin rolünü zayıflattığını savunuyor.

Başkanı Barack Obama, Afgan hükümetinin tepkisine şaşırmadığını ifade etti. Obama, sürecin başlangıcında bazı alanlarlarda anlaşmazlıklar yaşanmasının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Amerika ve Taleban arasında yapılacak görüşmelerde, on yılı aşkın süredir devam eden savaşın sona erdirmek ve ülkede istikrarı sağlamak için bir çerçeve oluşturulması hedefleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG