Erişilebilirlik

"ABD Bankacılık Kuralları Sıkılaştırılmalı"


ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, orta ölçekli bölgesel Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflası sonrasında mevcut bankacılık sistemindeki risklere yanıt vermek için Amerika'da bankacılıkla ilgili kural ve mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yellen, Ulusal İş Ekonomisi Birliği'nde iletilmek üzere hazırladığı konuşmasında, para piyasası fonu, yatırım fonu ve kripto varlıklar dahil, "gölge bankacılık" olarak bilinen ve giderek büyüyen sektörün daha sıkı denetime tabi tutulması çağrısı yaptı.

Maliye Bakanı, 2018 yılında banka sermayelerine ilişkin zorunlulukların ve 250 milyar doların altında varlığı bulunan küçük ve orta ölçekli bankalara uygulanan güçlü denetimin geri çekilmesi kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yellen, "Ne zaman bir banka iflas etse, bu, ciddi kaygı sebebidir. Son yıllarda düzenleyici zorunluluklar gevşetildi. Mevzuatın gevşetilmesine ilişkin bu kararların etkilerini değerlendirmenin ve gereken her türlü adımın atılmasının uygun olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

2008 mali krizi sonrasında getirilen mevzuat reformlarının Amerikan mali sisteminin şoklara karşı daha dayanıklı hale gelmesine yardımcı olduğunu hatırlatan Yellen, COVID-19 pandemisinin de bu şoklardan biri olduğunu söyledi.

"Ancak bu ay iki bölgesel bankanın iflas etmesi, işimizin bitmediğini gösteriyor" diyen Yellen, Amerikan mali sisteminin 15 yıl öncesine kıyasla çok daha sağlam olduğunu vurguladı. Yellen, "Bazı kurumlara ilişkin kaygılar artmış olsa da bu ay bankacılık sektörü genelinde görece istikrarın hakim olduğunu gözlemledik" dedi.

Ancak Yellen, mevcut denetim ve mevzuatın "bankaların bugün karşılaştığı risklerle başa çıkmada yeterli olup olmadığının incelenmesi önemli. Gerektiği takdirde bu risklere yanıt vermek için harekete geçmeliyiz" dedi.

Görüşlerinde herhangi bir belirli öneri sunmayan Yellen, daha sıkı mevzuatın bazı maliyetleri beraberinde getirdiğini söyledi, bölgesel bankaların sağlığı ve rekabetçiliğini sağlamak için dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Ancak Yellen, bu maliyetlerin "mali krizlerin getirdiği trajik bedellere kıyasla çok küçük olduğunu" sözlerine ekledi.

Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Federal Mevduat Sigortası Kurumu'nun Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflasından etkilenen mevduatların korunması için devreye soktuğu aygıtları yeniden kullanmaya hazır olduklarını kaydeden Yellen, "Gerekirse ilave adımlar atmaya hazırız" dedi, ancak bu adımların neler olacağına ilişkin ayrıntı vermedi.

Gölge bankacılığa ilişkin riskler

Maliye Bakanı Yellen, gölge bankacılık olarak bilinen, geleneksel bankacılık sistemi dışında olan, bu sisteme uygulanan düzenlemelere tabi tutulmayan banka harici mali aracı kurumlardan kaynaklanan risklerle başa çıkmak için daha fazla denetim çağrısı yaptı. Bu riskler arasında nakit riskini öne çıkaran Yellen, kuralların, mevzuattan kaçınmak için risklerin mali sistem içinde başka taraflara yönelmesine izin vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Para piyasası ortak fonlarının ve ucu açık fonların hala mevduat sahiplerinin akınına uğrama riski taşıdığını söyleyen Yellen, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) bu risklerle başa çıkmak için yeni öneriler getirdiğini kaydetti.

Yellen, 2021 yılında yaklaşık 10 trilyon dolarlık brüt varlığa sahip olan yatırım fonları konusunda da bazı kaygıları olduğunu söyledi. Bazı fonların kaldıraç kullanımından kaygılandığını belirten Yellen, zor dönemlerde Hazine tahvilleri dahil bazı varlıkların acil ve ucuza satışının tetiklenebileceğini, bu satışların mali sistemin diğer katılımcılarına da sıçrayabileceğini kaydetti.

Yellen, Mali İstikrar Denetim Konseyi'nin Yatırım Fonu Çalışma Grubu'nun riskleri takip edeceğini ve tavsiyelerde bulunacağını belirtti.

Başkan Joe Biden yönetiminin dijital varlıklardan kaynaklanan sistemik risk olasılıklarını değerlendirmeye devam ettiğini söyleyen Yellen, bu çalışmaların kripto para borsası FTX'in çöküşünden önce başladığını kaydetti.

Yellen, dolara karşı sabit değerini korumak için rezerv varlıklara yatırım yapan stabil kripto paraların (stablecoin) özellikle kaygı uyandırdığına değindi ve bunların da baskı dönemlerinde hızlı ve ucuz satışa zorlanabileceğini bildirdi.

Yellen, Kongre'nin stabil kripto paralar ve diğer dijital varlıklar için kapsamlı ve sağduyulu bir mevzuat çerçevesi oluşturması amacıyla yasa çıkarması gerektiğinin altını çizdi.

Yellen son olarak Kongre'nin borçlanma limitini arttırmayı başaramamasının Amerika'nın temerrüde düşmesine yol açabileceğini, bunun da "milyonlarca Amerikalı'nın ve dünyada birçoklarının hayatını alt üst edebilecek" bir başka mali risk olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG