Erişilebilirlik

Biden’dan yangın felaketinin yaşandığı Hawaii’de dayanışma mesajı


ABD Başkanı Joe Biden yangından etkilenen bölgeyi ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden yangından etkilenen bölgeyi ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, Pasifik eyaleti Hawaii’de yangın felaketinin yaşandığı Maui’de incelemelerde bulundu.

Yangından etkilenen yerleri gezen Biden yaptığı konuşmada dayanışma mesajı vererek, hasarın giderilmesi için bölgeye yardımın "gerektiği kadar" süreceğini kaydetti.

Adanın batı kesimini daha çok etkisi altına alan ve 115 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarından sonra Maui’ye giden Biden, yanan 150 yıllık bir ağacın yanında yaptığı konuşmada, ağaçla ilgili, "Bugün yandı ama hala ayakta. Ağacın hayatta kalmasının bir nedeni var. Bu krizi atlatmak için neler yapabileceğimizin ve yapacağımızın çok güçlü bir sembolü olduğuna inanıyorum” dedi.

Biden yangından etkilenen bölgede incelemelerde bulundu
Biden yangından etkilenen bölgede incelemelerde bulundu

Kahului Havaalanı'nda Hawaii Valisi Josh Green tarafından karşılanan ABD Başkanı’na eşi Jill Biden da eşlik etti. Daha sonra Marine One helikopteriyle yangın felaketinin neden olduğu hasarı havadan inceleyen Biden, itfaiye ekipleri ve yangına müdahale eden ekiplerle biraraya geldi. Biden çifti Lahaina'yı ziyaret etmek için Tahoe Gölü bölgesindeki bir haftalık tatillerini yarıda kesmişlerdi.

Beyaz Saray, Biden'ın Federal Acil Durum Yönetim Dairesi'nde (FEMA) bölgesel bir yönetici olan Bob Fenton'u Maui orman yangınları için baş federal müdahale koordinatörü olarak atadığını ve uzun vadeli iyileşmeyi denetlediğini duyurdu. Neredeyse tüm binaların zara gördüğü Lahaina'yı yeniden inşa etmenin yıllar alması bekleniyor.

"Maui halkının yeniden inşa etmek istediği şekilde yeniden inşa edeceğiz" diyen Biden, yönetiminin kutsal topraklara, kültürlere ve geleneklere saygı göstermeye odaklanacağını da sözlerine ekledi.

Lahaina sokaklarında toplanan onlarca kişi Biden'ın konvoyunun topluluk içinde ilerleyişini izledi. Bazı ada sakinlerinin ise Biden'ı "Lahaina halkını dinlemeye" ve daha fazla yardım göndermeye çağıran pankartlar taşıdığı görüldü.

Biden incelemeleri sırasında yetkililerden bilgi aldı
Biden incelemeleri sırasında yetkililerden bilgi aldı


Biden, felaketten sonraki ilk günlerde felaketle ilglili çok az şey söylediği için aralarında 2024 Cumhuriyetçi aday adayı ve eski başkan Donald Trump'ın da bulunduğu bazı Cumhuriyetçiler'in eleştirilerine maruz kaldı. Ancak Beyaz Saray, Başkan'ın hızlı hareket ettiğini ve kriz ortaya çıktıkça vali ve diğer acil durum yetkilileriyle yakın temas halinde olduğunu söyleyerek eleştirilere yanıt verdi.

Beyaz Saray iç güvenlik danışmanı Liz Sherwood-Randall, 500 ila 800 kişinin halen kayıp olduğunu söyledi. Sherwood-Randall, FBI'ın kimlik tespit çalışmalarına yardımcı olmak üzere Maui'ye uzmanlar gönderdiğini kaydetti.

Beyaz Saray, binden fazla federal yetkilinin orman yangınlarına müdahale etmek üzere sahada bulunduğunu belirtti. FEMA Yöneticisi Deanne Criswell, yönetimin yangından etkilenen yaklaşık 8 bin aileye 3,6 milyon dolarlık kira yardımı da dahil olmak üzere 8,5 milyon dolardan fazla yardım dağıttığını söyledi.

Biden’ın Hawaii ziyareti eleştirilere hedef oldu – 21 Ağustos
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG