Erişilebilirlik

ABD'de Göçmenlik Tartışmaları Devam Ediyor


New York’ta göçmen hakları savunucuları Başkan Obama’yı yasadışı göçmenleri sınır dışı etmeyi durdurmaya ve bu kişilere yasal çalışma hakkı vermeye çağırdı

New York’ta göçmen hakları savunucuları Başkan Obama’yı yasadışı göçmenleri sınır dışı etmeyi durdurmaya ve bu kişilere yasal çalışma hakkı vermeye çağırdı. New York’taki gösteriyi izleyen Daniela Schrier, eylemcilerin Başkan Obama’dan göçmenler için kararname çıkararak bu soruna çözüm bulmasını istediklerini bildirdi. Ancak buna muhafazakarlar şiddetle karşı çıkıyor.

Kaçak göçmen anneler gösteride başkanı göçmenlik reformu için yürütme kararı çıkarmaya ve aileleri korumaya çağırdı.

Göçmen hakları savunucuları Başkan’ın yetkisi dahilinde Kongre’yi beklemeden daha önce verdiği sözü tutmasını istiyor: “Göçmenlik sistemimizin bozuk olduğunu ve onarılması gerektiğini açıkça söyledim. Benim tercihim Kongre’nin harekete geçmesi. Ancak Kongre bundan kaçınırsa elimden geleni yaparak sistemin daha iyi işlemesini sağlama sözü veriyorum.”

Göçmenlik reformu yasası Kongre’ye takılmış durumda ve Temsilciler Meclisi’nden bazı Cumhuriyetçi üyeler Başkan’ın tek başına hareket etmesi durumunda federal hükümetin bütçesini geçen yıl olduğu gibi dondurma tehdidinde bulunuyor.

Betsy Plum New York Göçmen Koalisyonu’ndan: “Başkan Obama 30 Haziran’da konuştu ve eğer Kongre harekete geçmez ve sistemi değiştirmezse kendisinin harekete geçeceğini söyledi. Bu yürütme gücü Başkan’da var.”

Göçmen hakları savunucuları, yasadışı göçmenler ve siyasetçiler sınırdışı etmelere son verilmesi ve vatandaşlığa geçiş yolunun açılmasını istiyor.

Eylemcileri harekete geçirmede sosyal medyanın rolü büyük. #Allin4Relief heştegiyle yürütmenin harekete geçmesi için internette destek aranıyor.

Ancak Başkan Obama yürütme yetkisinin de sınırları olacağını belirtti: “Ben büyük adımlar atsam da bu sorunu çözemez. İşyerlerini, işçileri ve tüm ekonomiyi güçlendirecek reformlar için Kongre’nin harekete geçmesi gerekiyor.”

Project 21’den Horace Cooper sorunu çözmenin tek yolunun, Kongre’nin karar alması olduğunu söylüyor: “En doğrusu Beyaz Saray ve Kongre’nin bir araya gelip birlikte çalışarak göçmenlikle ilgili sorunlara çözüm bulması. Bunlar küçük ya da büyük sorunlar olabilir. Amerikan halkı da bunun böyle olmasını bekliyor ki kararlar sert siyasi ve hukuki tepkilere yol açmasın.”

New York Arap Amerikan Derneği’nden Linda Sarsour daha geniş reform çağrısında ısrarlı: “Başkanlık kararnamesinin yalnızca başlangıç olduğunu hatırlamanızı istiyorum. Bu sonuç değil. Bu ülkedeki her yasadışı göçmene vatandaşlık yolu açılıncaya ve bu göçmenler oy veren vatandaşlar oluncaya kadar savaşmaya devam edeceğiz.”

Başkan Obama’nın muhafazakarlardan gelen muhalefete rağmen yasadışı göçmenleri koruyan kararlar alacağına inananlar hala umutlarını kesmiş değiller.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG