Erişilebilirlik

ABD'de Irkçılık Tartışmaları Sürüyor


ABD'de Irkçılık Tartışmaları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Ağustos ayında beyaz polis Darren Wilson’un Michael Brown adlı siyah genci Ferguson’da vurarak öldürmesi kentte haftalarca süren ırksal gerginliğe neden oldu. Amerika’nın Sesi’nden Chris Simkins bunun ve beyaz polislerin siyahları vurduğu diğer olayların reform çağrılarını arttırdığını ve polislerin özellikle azınlıklar üzerinde uyguladığı taktiklerin gözden geçirilmesi çağrılarına yolaçtığını bildiriyor.

FBI istatistiklerine göre Michael Brown’un Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesi az rastlanır bir olay değil.

Kayıtlar tam olmasa da FBI istatistikleri, 2005-2012 yılları arasında her hafta en az iki siyahın beyaz polis memurları tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

Polisin “haklı öldürme olayları,” olarak adlandırdığı olaylara bakıldığında siyah gençlerin beyazlara oranla vurulma olasılığı 21 kat fazla. Martin Luther King III Medeni Haklar savunucusu, “Azınlıkların yaşadığı semtlerde herkes polislerin sürekli onlara ateş açacağından korkuyor. Soru buna toplum olarak nasıl yaklaşacağımız. Bence bu olaylar birçok kişinin içine attığı hayal kırıklıklarının dışa yansıması,” şeklinde konuşuyor.

Brown’un öldürülmesi ve son zamanlarda beyaz memurların silahsız siyahları vurduğu diğer olaylar ırksal gerilimi tırmandırdı ve reform isteyen eylemcileri sokaklara döktü. Başkan Obama polislikle ilgili konuları incelemek için bir komisyon kurdu ve daha fazla polise vücut kamerası verileceğini açıkladı: “Gördüğümüz kızgınlık yalnızca bu olayla ilgili değil. Azınlıklar arasında yasalarımızın adil ve eşit olarak uygulanmadığı gerekçesiyle derin bir üzüntü var.”

Amerika Adalet Bakanlığı, federal hükümetin yerel yetkililerle birlikte çalışmasını sağlayarak polisleri kuvvet kullanımı, önyargı ve sürecin adil işletilmesi konusunda eğitecek bir program başlattı. Adalet Bakanı Eric Holder umutlu: “Konular karmaşık ve sorunlar köklü olsa da biz birçok kentte sürece dahil olduğumuz zaman farklılık yaratabildiğimizi gördük.”

Bazı siyah toplum liderleri siyah mahallerinde azınlıklardan gelen daha fazla memur atanmasını istiyor. Ancak Ulusal Polis Sendikaları Derneği Başkanı Bill Johnson, ırka dayalı polisliğe karşı çıkıyor: “Eğer bu çok ileri götürülürse “ben bu mahallede şu polisi istiyorum çünkü onun rengi burada yaşayanlarla aynı” deme noktasına geliriz. Bu noktada deri rengine bakıp karar veriyoruz demektir. Bu da çok yanlış olur.”

Amerika Adalet Bakanlığı farklı emniyet teşkilatlarıyla ilgili 20 ayrı soruşturma yürütüyor. Bunlardan bir de Ferguson polis teşkilatı. Amaç, bu teşkilatlarda azınlıklara karşı aşırı ve ölümcül kuvvet kullanma eğilimi olup olmadığını anlamak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG