Erişilebilirlik

Protestocular Gece Yine Sokaklara Döküldü


Başkent Washington'da düzenlenen gösterilerde de polis şiddeti protesto edildi
Başkent Washington'da düzenlenen gösterilerde de polis şiddeti protesto edildi

Amerika’da azınlıklara yönelik polis şiddeti, dün gece yine ülkenin dört bir yanında düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Silahsız siyahları vurarak öldüren ya da aşırı müdahalelerle ölümlerine yol açan polis memurlarının arka arkaya jüri üyeleri tarafından temize çıkması, öfkeli Amerikalılar’ı New York, Washington, Detroit, Los Angeles, Houston ve Seattle gibi kentlerde sokaklara döktü.

Göstericiler trafiğin işlek olduğu caddelere yatarak “ölme” eylemi düzenledi ve trafiği engelledi. Çok sayıda gösterici, “Siyahların da canı var” sloganları attı.

Başkan Barack Obama da, polisle Amerika’daki azınlıklar arasında giderek artan güvensizlik konusuna eğilme sözü verdi.

Son gösteriler, hafta başında jürinin New York’ta geçen Temmuz ayında Eric Warden adındaki bir siyahı, kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulmasını izliyor. Öldükten sonra astım hastası olduğu öğrenilen Garner, polislerle boğuşurken defalarca nefes alamadığını söylemişti.

Geçen ay da Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da Ağustos ayında Michael Brown adlı silahsız siyah bir genci vurarak öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Darren Wilson St. Louis mahkemesindeki jüri tarafından suçsuz bulunmuş, karar milyonlarca Amerikalıyı öfkelendirmişti.

Konu uluslararası boyuta da taşınmış durumda. Birleşmiş Milletler’in özel raportörü Rita Izsak, Amerika’da polis prosedürlerinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Izsak, Ferguson ve New York’taki jüri kararlarının, Amerika’da siyahlara ve diğer azınlık gruplarına karşı orantısız güç kullanan yetkililerin cezasız kaldığı yönünde “meşru kaygılar” oluşturduğuna dikkati çekti.

Dün ayrıca yine polis şiddeti sonucu ölen bir siyah Amerikalı’nın cenazesi düzenlendi. 28 yaşındaki Akai Gurley, 20 Kasım’da New York’un Brooklyn semtinde bir sosyal konut kompleksinde polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Yetkililer de Gurley’in bir suçlu olmadığını, polisin silahının yanlışlıkla ateş aldığını söylüyor. Bununla birlikte bir New York gazetesi, polis memuru Laing’in, Gurley’i yaraladıktan sonra hemen ambulans çağırmamış olmasına dikkati çekiyor.

Brooklyn ilçe savcısı, jürinin Gurley’i vuran polis memuru Peter Laing’ın aleyhinde karar almayı düşündüğünü bildirdi.

New York belediyesi, sivillere nasıl muamele usulünün gözden geçirileceğini, kentteki 20 bin polise bu konuda yeniden eğitim verileceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG