Erişilebilirlik

ABD'den Arap Müttefikleriyle İsrail'e Silah


ABD'den Arap Müttefikleriyle İsrail'e Silah
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Linki indirmek için

ABD'den Arap Müttefikleriyle İsrail'e Silah

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ortadoğu’ya ziyaretini tamamlarken, hem İsrail’e hem de Washington’un Arap müttefiklerine 10 milyar dolarlık silah teslim etti. Bunun özellikle İran’ın bölgede artan tehdidine karşı yapıldığı bildiriliyor

Savunma Bakanı Hagel, ataması sırasında sıkça İsrail karşıtı olmakla suçlandı. Bu yüzden İsrail ziyareti garip karşılanabilir. Ancak hem Hagel, hem de silah paketi İsrail tarafından çok sıcak karşılandı.

Hagel: “Amerika İsrail’e bir dizi gelişmiş askeri teknoloji veriyor. Bunlar arasında anti-radyasyon füzeleri, donanma ve savaş uçakları için gelişmiş radarlar, K-135 yakıt ikmal uçağı ve en önemlisi daha önce hiçbir ülkeye vermediği V-22 Osprey uçağı bulunuyor.”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bu silahların ülkesi için en büyük tehdit olan İran’a açık bir mesaj gönderdiğini söylüyor: “Ortak değer ve çıkarlarımız, İran’ın teröristleri gelişmiş silahlarla donatması ve aynı şekilde kendisinin de nükleer silah edinmeye çalışması yüzünden olduğu kadar ciddi tehdide uğramamıştı.”

İsrail, İran’a ait nükleer hedefleri vurmak istese de jetlerinin çoğu, bu mesafeyi bir uçuşta kat edebilecek menzile sahip değil. Savunma uzmanı Tim Brown’a göre, Amerika’nın verdiği yakıt ikmal uçağı, bu boşluğu gideriyor: “Tanker uçaklar, hangi menzile sahip olursa olsun İsrail jetlerine hedeflerine ulaşma imkanı sağlayacak.”

Ancak bu silahlar Amerika’nın, İsrail’in İran’ı tek yanlı vurmasına destek verdiği anlamına gelmiyor.

Silah paketinde, İsrail’in İran’ın yeraltı hedeflerini vurmasını sağlayacak “bunker buster” adı verilen bombalar yok. Uzman Anthony Cordesman, İsrail’in 2 tondan ağır olan bu bombaları taşıyacak kapasitede uçağı olmadığını söylüyor: “Amerika’nın başka bir ülkeye, hatta en yakın müttefikine bile hayalet bombardıman uçağı satacağını kimse aklına getirmez. Bu uçağın bir tanesinin Amerika’ya maliyeti 1 milyar doların üzerinde.”

Savunma Bakanı Hagel Ortadoğu’da ayrıca Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de gitti ve bu ülkelere de silah götürdü. Washington İran’dan gelebilecek bir tehdide karşı bu Arap müttefiklerine de yardım güvencesi veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG