Erişilebilirlik

ABD’den Moskova’daki Dörtlü Toplantıyla İlgili Açıklama


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın Moskova’da Rusya, Suriye, İran savunma bakanları ve istihbarat başkanları ile toplantısına ilişkin ABD’den açıklama geldi.

Bakanlıktan VOA Türkçe’ye yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı vurgulandı ve ABD’nin temel çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması yönünde gerçek bir ilerleme sağlanmadan Esat rejimi ile ilişkileri normalleştirmeyeceği tekrarlandı.

Bakanlık sözcülüğünden yapılan açıklamada, Rusya’daki dörtlü toplantıdan ABD’nin haberdar olduğu kaydedildi ve Suriye’deki çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulunması için müttefikler, ortaklar ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışmaya devam edildiği belirtildi.

Açıklamada, çatışmanın sona erdirilmesinin, tüm Suriyeliler’in iradesini temsil eden tek uygulanabilir çözüm olan BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının tam olarak uygulanmasının gerektirdiği hatırlatıldı.

18 Aralık 2015'te Güvenlik Konseyi’nin oybirliği ile kabul ettiği kararda, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılıyor ve bir seçim takvimi sunuluyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, ‘’Tutumumuz net; temel çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması yönünde gerçek bir ilerleme sağlanmadan Esat rejimi ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz’’ denildi.

ABD’nin bu tutumu kamuoyu önünde ve özel olarak ortaklarıyla paylaştığı belirtilen açıklamada, ‘’Suriye rejimi ile temas halinde olan bölgesel ortaklarımıza, Suriyelilerin insani ve güvenlik durumlarının iyileştirilmesine yönelik inandırıcı adımların her türlü temasta ön planda ve merkezde yer alması gerektiğini vurguladık’’ ifadeleri kullanıldı.

Dün Moskova’da düzenlenen toplantıya Akar ve Fidan dışında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Mohammad Reza Aştiyani ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile ülkelerin istihbarat başkanları katılmıştı.

Akar, Moskova’dan ayrılmadan önce yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin olumlu ve faydalı olduğunu kaydetmişti.

NATO üyesi Türkiye, 12 yıldır süren iç savaşta Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'a karşı siyasi ve silahlı muhalefeti desteklemiş ve ülkenin kuzeyine asker göndermişti.

Esat'ın başlıca müttefiki olan Rusya, Şam-Ankara hattında uzlaşmaya aracılık ediyor. Ancak Esat yönetimi, ilişkilerin düzelmesi için Türk askerlerinin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.

Dünkü görüşme ile ilgili Ankara ve Moskova’dan benzer açıklamalar yapılmış ve ilişkilerin normalleştirilmesi, Suriye'de güvenliğin güçlendirilmesi, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması ve Suriyeli mültecilerin bir an önce ülkelerine dönmeleri için çabaların konuşulduğu kaydedilmişti.

Suriye Savunma Bakanlığı ise görüşmelerde Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesinin yanısıra Suriye'nin komşu ülkelerle ticaretinin canlanmasının önünü açan stratejik M4 otoyolunun açılmasının da ele alındığını açıklamıştı.

Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları Rusya’nın başkenti Moskova’da 28 Aralık’ta biraraya gelmişti. Böylece Ankara Şam’la 11 yıl sonra ilk kez Moskova’nın evsahipliğinde resmi temas kurmuştu.

ABD geçen Aralık’taki toplantının ardından da hiçbir devletin Esat rejimi ile normalleşmesini desteklemediklerini sık sık dile getirmişti.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG