Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye ve Yunanistan’a Çağrı 


ABD Dışişleri Bakanlığı binası
ABD Dışişleri Bakanlığı binası

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan’ı bölgede barış ve güvenlik için birlikte çalışmaya ve aralarındaki ayrılıkları diplomatik yoldan çözmeye çağırdı.

Bakanlığın bir sözcüsü, VOA Türkçe muhabirinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde giderek tırmanan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimde Atina’yı hedef alan açıklamalarıyla ilgili sorusunu elektronik posta üzerinden yazılı olarak yanıtladı.

Tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve bunların korunması gerektiğini vurgulayan sözcü, “NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye’yi bölgede barış ve güvenliğin muhafazası için birlikte çalışmaya ve aralarındaki görüş ayrılıklarına diplomatik yoldan çözümler üretmeye teşvik etmeyi sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

"Gerilimi arttırabilecek söylemlerden kaçınılmalı"

“Müttefiklerimizi, gerilimleri daha da arttırabilecek söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” diyen sözcü, hem Yunanistan hem Türkiye’nin güçlü ortaklar ve ABD’nin kilit NATO müttefikleri olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü'nde yaptığı açıklamada Ege’de yaşanan gerilimle ilgili olarak Yunanistan’ı sert biçimde hedef almıştı. Erdoğan, “Yunanistan’ı, gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Özellikle bu millet kararlıdır ve bu millet bir şeyi söylerse ardını da takip eder” demişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG