Erişilebilirlik

ABD Dini Özgürlükler Büyükelçisi'nden Çeşitlilik Vurgusu


ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Büyükelçisi Reşad Hüseyin Türkiye’de temaslarda bulundu. Hüseyin, temaslarının ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda farklı inanç topluluklarından gruplarla biraraya geldiğini belirtti, Türkiye'deki dini grupların çeşitliliğine dikkat çekti.

Hüseyin, ''Türkiye'nin dini grupları ve zengin çeşitliliği ülkeyi ve sosyal dokusunu güçlendiriyor. Bugün farklı inanç topluluklarından bireylerin umutlarını ve endişelerini doğrudan kendilerinden duymak güzeldi'' mesajını paylaştı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'la da biraraya gelen Hüseyin, patrik ile görüşmenin her zaman cesaret ve ilham verici olduğunu söyledi, ''Özellikle de Putin'in Ukrayna'daki vahşi savaşı sırasında barışı ilerletme ve her yerde dini gruplar arasında anlayışı arttırma konusundaki bağlılığına saygı duyuyorum'' sözlerini kullandı.

Hüseyin, daha önceki paylaşımlarında hükümet yetkilileri, sivil toplum ve farklı dini topluluklarla temaslarda bulunacağını kaydederek, temaslarında “zulüm ve soykırımdan kaçan Uygurlar'a verilen destek için duyulan minnettarlığı da ifade edeceğini” kaydetmişti.


Amerikalı yetkili dün Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'la görüştü.

Reşad, Kalın ile görüşmesine ilişkin, “Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Başdanışmanı İbrahim Kalın ile Türkiye'nin mültecilere verdiği destek ve ülkedeki dini grupların korunması da dahil olmak üzere bir dizi önemli konu hakkında Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantıdan memnuniyet duydum” ifadelerini kullandı.


Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’la da biraraya gelen Hüseyin, “Erbaş ile Türkiye'de din özgürlüğü ve Uygur ve Rohingya soykırımlarına karşı koymak ve dünyanın her yerinde kadınlar ve kız çocukları da dahil olmak üzere tüm inançlardan insanları korumak için birlikte çalışmanın önemi üzerine mükemmel bir toplantı yaptık” diye yazdı.


Hüseyin’in Ankara ve İstanbul’daki temaslarının ardından yarın Türkiye’de ayrılması bekleniyor.

Reşad Hüseyin kimdir?

42 yaşındaki Reşad Hüseyin geçen yıl ABD Senatosu’nun onayıyla ülkenin Uluslararası Dini Özgürlükler Büyükelçisi olarak görevlendirilmişti.

Hint kökenli Müslüman bir ailenin çocuğu olarak ABD'nin Wyoming eyaletinde dünyaya gelen Hüseyin, Yale ve Harvard üniversitelerinde eğitim aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Ortaklık ve Küresel İletişim Direktörü olarak görev yapan Hüseyin, daha önce de Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Güvenlik Birimi'nde çalışıyordu.

Hüseyin, Barack Obama döneminde de ABD'nin İslam İşbirliği Teşkilatı Özel Temsilcisi ve Stratejik Terörle Mücadele Özel Temsilcisi olarak görev almıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG