Erişilebilirlik

ABD Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Ziyaretini Bekliyor


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Suriye rejimi arasındaki görüşme planlarıyla ilgili yakında daha fazla ayrıntı öğreneceklerini belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gelecek hafta planlanan Washington ziyaretinde bu konunun da gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price günlük basın brifinginde bir soruyu yanıtlarken, Çavuşoğlu'nun gelecek ay Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile görüşme planını açıklamasıyla ilgili doğrudan yorum yapmadı.

ABD Çavuşoğlu’nun Ziyaretini Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Price, ‘’Muhtemelen çok geçmeden bu konuda daha fazla ayrıntıya sahip olacağız, Türk müttefiklerimizle düzenli olarak biraraya gelme fırsatı buluyoruz, NATO müttefikleri olarak, her türlü zorluk ve fırsat karşısında sadık ortaklar olarak birlikte başarmaya çalıştığımız önemli işleri göz önünde bulunduruyoruz. Bakan (Blinken), Bakan Çavuşoğlu ile sık sık konuşma fırsatı buluyor, kendisiyle düzenli olarak görüşüyor, çeşitli toplantılarda biraraya geliyor ve umuyorum ki çok yakında yüz yüze görme fırsatımız da olacak’’ dedi.

Esat rejimi ile olası normalleşme konusunda ABD yönetimin ortaya koyduğu pozisyonun, herhangi bir ülkeye özgü ya da tekil bir pozisyon olmadığını kaydeden Price, “Tutumumuz, tüm ülkeler için geçerli. Esat rejimi ile normalleşmeyeceğimizi ve diğer ülkelerin normalleşmesini desteklemediğimizi açıkça ifade ettik. Bu hususu defalarca dile getirdik çünkü Şam'daki bu rejimin normalleşmeyi ya da ilişkileri geliştirmeyi hak edecek bir şey yaptığını görmedik’’ dedi.

Price, son dönemde Esat yönetimiyle normalleşme konusunda geçen haftalarda da sıklıkla benzer açıklamalar yapılmasıyla ilgili, “Mesajlarımızın tutarlı olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kamuoyu önünde söylediklerimiz, soyut olarak söylediklerimizle tutarlı olduğu gibi özel durumlarda söylediklerimizle de tutarlıdır. Dolayısıyla ortaklarımız, müttefiklerimiz bize rejimle angajman konusundaki düşüncelerimizi sorarsa, tutarlı şekilde yanıtımız bu olacaktır’’ diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya-Suriye Dışişleri Bakanları arasında gerçekleşmesi planlanan toplantı için belirlenmiş bir tarih olmadığını ancak "mümkün olan en kısa sürede" yapılacağını söylemişti.

Yeni tarih tekliflerini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Henüz netleşen bir tarih yok ama bu üçlü görüşmeyi en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Belki Şubat ayının başında olabilir. Rusya'ya bazı tarih önerilerimiz de oldu. Gelecek hafta için bazı tarih önerileri yazıldı, çizildi bunlar doğru değil ama üçlü görüşmeyi önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz, bu da bir gerçek'' demişti.

Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise gelecek hafta ABD’yi ziyaret etmesi ve 18 Ocak’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da biraraya gelmesi planlanıyor.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG