Erişilebilirlik

Çavuşoğlu Şubat’ta Suriye Dışişleri Bakanı ile Görüşebilir


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mekdad ile Şubat ayı başında görüşebileceğini söyledi. Çavuşoğlu, görüşmenin gelecek hafta olabileceği iddialarını ise yalanladı.

Görüşme gerçekleşirse, Suriye savaşının başladığı 2011 yılından bu yana Ankara ile Şam arasında yapılan en üst düzey temas olacak ve ilişkilerde yeni bir döneme işaret edecek.

NATO üyesi Türkiye, Esat rejimine muhalif güçleri destekleyerek ve Suriye’nin kuzeyine asker göndererek, çatışmalarda önemli bir rol oynadı. Moskova ise Esat'ın başlıca müttefiki. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Ankara ile uzlaşma çağrısında bulunmuştu.

Afrika turunun son durağı Ruanda'da soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya-Suriye Dışişleri Bakanları arasında gerçekleşmesi planlanan toplantı için belirlenmiş bir tarih olmadığını ancak "mümkün olan en kısa sürede" yapılacağını söyledi.

Yeni tarih tekliflerini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Henüz netleşen bir tarih yok ama bu üçlü görüşmeyi en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Belki Şubat ayının başında olabilir. Rusya'ya bazı tarih önerilerimiz de oldu. Gelecek hafta için bazı tarih önerileri yazıldı, çizildi bunlar doğru değil ama üçlü görüşmeyi önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz, bu da bir gerçek'' dedi.

Üst düzey bir Türk yetkili dün Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada görüşmenin gelecek hafta ortasından önce planlanabileceğini söylemişti.

Çavuşoğlu 18 Ocak’ta Washington’da Blinken ile görüşecek

Mevlüt Çavuşoğlu’nun ise gelecek hafta ABD’yi ziyaret etmesi ve 18 Ocak’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington’da biraraya gelmesi planlanıyor.

Türkiye ve Suriye savunma bakanları geçen ay Moskova'da sınır güvenliği ve diğer konuları görüşmek üzere önemli bir üçlü görüşme düzenlemişti.

Geçen hafta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üçlü dışişleri bakanları toplantısının ardından Esat'la görüşebileceğini açıklamıştı.

Rusya ve İran'ın desteğini alan Esat hükümeti Suriye topraklarının büyük bölümünü geri kazandı.

Türkiye'nin desteklediği muhalif savaşçılar ise hala kuzeybatıda bir bölgeye hakim. ABD'nin desteklediği Kürt güçleri de Türkiye sınırına yakın bölgeleri kontrol ediyor.

Suriye'de IŞİD ile mücadelede YPG milislerini de içeren Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ile ortaklık kuran Washington, ülkelerin Esat ile yeniden bağlantıya geçmesini desteklemiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı son haftalarda yaptığı açıklamalarda , “ülkelerin Suriye ile ilişkilerini geliştirmelerini ve zalim diktatör Beşar Esat’a eski gücünü kazandırmak için desteklerini ifade etmelerini desteklemediklerini” sık sık belirtmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG