Erişilebilirlik

'ABD Ekonomisi Emin Adımlarla Güçleniyor'


'ABD Ekonomisi Emin Adımlarla Güçleniyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Amerika’da Ocak ayında istihdam verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Firmaların 257 bin kişiyi istihdam ettiği açıklandı. Uzmanlar son istihdam rakamlarını, Amerikan ekonomisinin emin adımlarla güçlenmesi olarak yorumluyor

Amerika’da Ocak ayında istihdam verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Firmaların 257 bin kişiyi istihdam ettiği kaydedildi. Ayrıca Amerika Çalışma Bakanlığı son iki ayda 150 bin ek istihdam yaratıldığını açıkladı. Ancak bu olumlu gelişmeye rağmen, Amerika’da işsizlik oranı yüzde 5,7’ye tırmandı. Uzmanlar son istihdam rakamlarını, Amerikan ekonomisinin emin adımlarla güçlenmesi olarak yorumluyor.

Amerika Hazine Bakanı Jack Lew, Ocak ayında 200 binin üzerine çıkan istihdam rakamlarının son 20 yıldaki en yüksek düzey olduğunu söyledi: "Firmalarımız geçen yıl yaklaşık üç milyon istihdam yarattı ki bu 1990’lardan beri kaydedilen en yüksek rakam.”

İstihdamdaki büyüme perakendeden, inşaat ve sağlığa kadar tüm sektörleri kapsadı. Özel sektördeki istihdamla birlikte, ortalama ücretler de saatte 12 cent arttı.

Bankrate.com adlı online finans şirketinin Washington Bürosu Müdürü Mark Hamrick bunun dikkate alınması gerektiğini söylüyor: “Amerika’da şu sıralarda enflasyon çok düşük. Dolayısıyla gelirin yükselmesi gerekiyor. Şu anda gelirdeki artış, enflasyonun üzerinde ve bu çok olumlu bir gelişme. Ancak, unutmamalıyız ki, Amerika’da çok uzun süredir gelir artışı görülmedi.”

Ekonomistler, işsizlik oranının Ocak ayında çok az da olsa tırmanmasını, iş arayanların sayısında artış olmasına bağlıyor.

Yılın ilk yarısında istihdamın daha da artmasını ve bunun Amerikan ekonomisini canlandırmasını bekleyen uzmanlar yılın ikinci yarısıyla ilgili farklı yorumlar yapıyor.

Max Wolff, Manhattan Venture Partners şirketinde ekonomist. Wolff, “Ocak’tan Haziran’a kadar Amerikan makroekonomisinde güçlü rakamlar görmeyi bekliyoruz. Ancak sonra dünyada yaşanan ekonomik krizler bizi de etkilemeye başlayacak,” diyor.

Geçen hafta Amerikan borsası istihdamdaki büyümeye rağmen değer kaybetti. Uzmanlar bu düşüşü, Amerika Merkez Bankası’nın faizleri beklenenden daha önce arttırma ihtimaline bağlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG