Erişilebilirlik

ABD Güney Sudan’a 40 Asker Gönderdi


ABD ordusu, Güney Sudan’da yüzlerce kişinin öldüğü saldırıların ardından iç savaş çıkabileceği endişesiyle, başkent Juba’ya 40 asker gönderdi.

Amerikan askerlerinin, ABD Büyükelçiliği’ni koruyacağı ve elçilikte acil görevi olmayanların ayrılmasını hedefleyen Dışişleri Bakanlığı kararını uygulayacağı açıklandı.

Pazartesi günü ilan edilen ateşkesin kesilmesinden kaygılanan Almanya ve Hindistan dahil bazı ülkeler de, temsilciliklerindeki personelini tahliye etmek üzere çalışmalara başladı.

Başkan Yardımcısı ve muhalefet lideri Riek Machar’ın sözcüsü, Machar’a bağlı birliklerin daha fazla çatışma yaşanmaması için Juba’dan çekildiğini söyledi. Reuters haber ajansına konuşan sözcü James Gatdek Dak, Machar’ın kaçmadığını ya da savaş hazırlığı yapmadığını söyledi.

Dak ayrıca, Machar’a bağlı güçlerle Devlet Başkanı Salva Kiir’in askerleri arasına bir “tampon güç” oluşturulması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanı Herve Ladsous, çatışmalar nedeniyle 36 bin sivilin evlerinden olduğunu, 7 bin kişinin de yerel BM üslerinde mülteci olarak kabul edildiğini söyledi.

Herve Ladsous, Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında, BM’nin korumasındaki bölgenin de vurulduğunu ve 8 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Ladsous, Güney Sudan’a yönelik silah ambargosunun gündeme alınması çağrısı yaptı.

Güney Sudan’daki durum, Ruanda’daki Afrika Birliği zirvesinin gündeminde de ilk sıralarda. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini Zuma, çatışmaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Zuma, “Hükümetler ve liderler, insanları korumak ve onlara hizmet etmek için varlar. Onlara zulmetmek için değil” dedi.

Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir’in, yardımcısı Riek Machar’ı görevden almasıyla Aralık 2013’te çatışmaya sürüklenmişti. İki ismin arasındaki çekişme on binlerce Sudanlı’nın ölümüne yol açtı, iki milyondan fazla sivil evlerinden oldu.

Uluslararası toplumun ağır baskıları sonucu Ağustos 2015’te bir barış anlaşması imzalanmış ve geçici birlik hükümeti kurulmuştu. Machar, bu hükümette yeniden başkan yardımcısı olmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG