Erişilebilirlik

‘Irak'ın Onaylamadığı İhracata Destek Vermiyoruz’


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki

Amerika, Türkiye'nin Ceyhan limanında bekleyen Kuzey Irak petrolünü uluslararası piyasalara sevk etmeye başladığı haberinin ardından, Irak’ta ‘bölünme ve gerginliğe yol açacak hareketlerden kaçınma’ çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Ceyhan limanında bekleyen Kuzey Irak petrolünün sevk edilmesiyle ilgili olarak, haberi gördüklerini bildirdi ve “Bunun yansımalarını Türkiye’deki ve Irak Kürdistanı’ndaki ortaklarımızla görüşeceğiz” diye konuştu. Sözcü Psaki, öncelikli kaygılarının “Irak’ın istikrarı” olduğunu sözlerine ekledi.

Amerika’nın bu konudaki tutumunun değişmediğinin altını çizen Psaki, Irak’ın zor zamanlardan geçtiğini söyledi ve şu açıklamayı yaptı: “Tüm tarafların Irak’ı toparlayacak, bölünmeyi ve gerginliği arttırmaktan kaçınacak adımlar atmaları konusunda açık olduk. İki tarafla da (Türkiye ve Iraklı Kürtler) temasta olacağız”.

‘Yansımaların devam etmesinden kaygılıyız’

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yle de düzenli aralıklarla temaslar yürüttüklerini söyleyen Jen Psaki, Ceyhan limanında bekletilen Kuzey Irak petrolünün sevk edilmesinin Irak’ın bölünmesine katkı sağlayacak bir adım olup olmadığı konusundaysa, “Irak’taki federal hükümetin uygun onayı olmadan ihracat yapılmasına destek vermiyoruz ve uzun süredir tavrımız bu yöndedir. Bunun yansımalarının devam etmesi konusunda kaygılarımız var” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" demişti.

Türkiye’ye göz yaşartıcı gaz satma ruhsatımız var

Türkiye’de toplumsal eylemlerin devam ettiğini hatırlatan bir gazeteci Psaki’ye, “Uluslararası Af Örgütü birkaç ay önce Türkiye’ye göz yaşartıcı gaz ve zırhlı araç satmama yönünde ABD’ye çağrıda bulundu. Bu politikayı yeniden değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu soruya, “Türkiye bir NATO müttefikidir. Türk hükümetinin aralarında göz yaşartıcı gazın da olduğu Amerikan ürünlerini satın alması yönünde ihracat ruhsatını onayladık. Bu ürünler hukuki yaptırım uygulayan güçlerce (polis) hayat kurtarmak, düzeni ve mal güvenliğini korumayı ve belli standartlarda tutmayı amaçlar” şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan’a atfedilen tartışmalı ifadelerle ilgili yorum yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Soma’daki ziyareti sırasında çıkan olaylarda kullandığı iddia edilen ifadeyle ilgili olarak bu konunun takibini yapıp yapmadıkları sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, bu konunun netleşip netleşmediği hakkında bilgisi olmadığını, Türk yetkililerle yakın temasta olduklarını, ama bu konuda şu anda vereceği yeni bir bilgi olmadığını söyledi.

Erdoğan’ın geçen hafta maden kazası yaşanan Soma’yı ziyareti sırasında bir protestocuyu tokatladığı, ya da yumruk attığı suçlamalarının yanı sıra bu kişiye karşı Yahudi karşıtı ifadeyle seslendiği iddia ediliyor. İnternette yayınlanan bazı videolarda Başbakan Erdoğan olduğu iddia edilen kişinin kalabalık içinden birine Yahudi karşıtı ifade kullandığı duyuluyor. Ancak video görüntülerinin net olmaması yüzünden sesin kimden geldiği anlaşılmıyor.

Bizden yardım istenmedi

Soma’daki madende 301 kişinin ölümü hakkındaki görüşü de sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, kazanın soruşturulup soruşturulmadığı hakkında yeni bir değerlendirmesi olmadığını, daha önce de söyledikleri gibi ölen madencilerin ailelerine “içten başsağlığı” dilediklerini söyledi. Türk hükümetinin yardım tekliflerine teşekkür ettiklerini ve gereksinim duyulduğunda yardım isteyeceklerinin kendilerine bildirildiğini söyleyen Psaki, şu ana kadar kendilerinden yardım istenmediğini, durumu yerinden yakın bir şekilde izlemeye devam ettiklerini açıkladı.
XS
SM
MD
LG