Erişilebilirlik

ABD Irak’a Yeniden Askeri Danışman Gönderiyor


Başkan Barack Obama, Irak’a ek eğitim birlikleri gönderme konusundaki kararını açıkladı. Buna göre 450 Amerikan askeri personeli daha Irak'a gönderilecek. Beyaz Saray, Obama'nın bu kararı, Irak Başbakanı Haydar El Ebadi'nin isteği ve Amerikalı komutanların tavsiyesi üzerine aldığını açıkladı.

Irak’ta halen 3000 danışman ve asker bulunuyor. Başkan Obama’nın geçen yıl aldığı kararla Irak’a gönderilen bu birlikler Irak ordusunu IŞİD’le mücadele edebilmesi için eğitiyor.

Obama’nın yeni planında Anbar vilayetinde yeni bir eğitim kampı açılması seçeneği de bulunuyor. Ayrıca, vilayetin geri kazanılmasında kilit önem taşıdığı düşünülen Sünni savaşçılara da destek verilmesi de planda öngörülüyor. Irak ordusu milislerin desteğiyle geçen ay IŞİD’in eline geçen Ramadi’yi geri almaya çalışıyor.

Obama, dün yaptığı açıklamada, Amerikan birliklerinden eğitim alan Irak askerlerinin daha etkin hale geldiğini söyledi, Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’nin de daha fazla birliğin eğitilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Iraklı birliklere eğitim desteği veren Amerika, aynı zamanda, Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine hava saldırıları düzenleyen uluslararası uluslararası koalisyona liderlik yapıyor. Koalisyon kuvvetleri bugüne kadar 4 bin 400’den fazla hava saldırısı düzenledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, eğitim ve hava saldırılarından oluşan stratejinin işe yaradığını söyledi:

Bazı Kongre üyeleri, Obama’yı, IŞİD’e karşı kapsamlı bir strateji geliştirmediği gerekçesiyle eleştiriyor, Başkan’ın Irak’a asker göndermesini istiyor. Ancak Obama asker göndermeye karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG