Erişilebilirlik

ABD Irak'ta IŞİD Hedeflerini Yeniden Vurdu


Saldırıda hem jetler hem de insansız hava araçları (İHA) kullanıldı. Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby, İHA’ların Erbil yakınlarında İslam Devleti (IŞİD) militanlarına ait hedefleri vurduğunu açıkladı. Kirby, ardından jetlerin bölgedeki araçlar ve havan toplarının üzerine 8 bomba attığını bildirdi

Tuğamiral Kirby, hava saldırısının Erbil’i korumak için düzenlendiğini, aynı anda da Amerikan askeri personelinin Irak hükümetine destek sağladığını belirtti.

Dün Amerikan uçakları sabah saatlerinde de IŞİD militanlarının topçu mevzilerini bombalamıştı. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, IŞİD militanlarının Erbil çevresini tehdit edecek düzeyde ilerleme sağlamasının ardından hava saldırılarının düzenlendiğini belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, aynı prensipler çerçevesinde Irak’ta konuşlu Amerikan birliklerinin, Amerikan tesislerinin ve büyükelçiliğinin de korunduğunu sözlerine ekledi.

Başkan Barack Obama, dün IŞİD militanlarına yönelik kısıtlı hava operasyonlarına izin vermişti. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, operasyonların bir süre devam edebileceğine işaret etti.

Militanlardan kaçan ve aralarında Yezidi, Hristiyan ve Şii Türkmenler’in de bulunduğu binlerce kişi, kıstırıldıkları dağlık bölgede aç ve susuz kurtarılmayı bekliyor. Amerika ve Türkiye, dağlık bölgede mahsur kalan bu kişiler için havadan yardım malzemesi de atmıştı.

IŞİD militanları bölgedeki Sünni Müslüman olmayan Iraklılar’ı ya din değiştirmeye zorluyor, ya da şeriat kurallarına göre acımasızca idam ediyor. Irak ordusunun terk ettiği Amerikan silahlarını ele geçiren IŞİD, halen Suriye’nin doğusunda ve Irak’ın kuzeybatısında geniş bir alanı kontrolu altına almış durumda.

Yeni Delhi’de açıklama yapan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD militanlarına karşı Irak hükümeti ve güvenlik kuvvetlerine destek vermeyi sürdüreceklerini bildirdi. Hagel, IŞİD’in Irak’ın güvenliği için son derece ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti.

Hagel ayrıca Amerikan uçaklarının Sincar dağına sığınan binlerce mülteciye tonlarca acil yardım malzemesi dağıttığını söyledi.

Hava saldırıları, havadan yardım malzemesinin yapıldığı yerin 200 kilometre doğusunda düzenlendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG