Erişilebilirlik

ABD İran'ın Çin’deki İHA Tedarik Ağını Hedef Aldı


ABD, İranlı bir şirkete havacılık parçaları yolladığı suçlamasıyla merkezi Çin’de bulunan bir şebekeye yaptırım uyguladı. ABD Maliye Bakanlığı sözkonusu şirketin, Tahran'ın petrol tankerlerine saldırmak için kullandığı ve Rusya'ya ihraç ettiği insansız hava araçlarının üretiminde yer aldığını kaydetti.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İran'ın insansız hava aracı (İHA) tedarik çabalarını desteklemekle suçladığı merkezi Çin’deki beş şirket ve bir kişiye yaptırım uyguladığını belirtti.

Bakanlık, sözkonusu oluşumun, aralarında İHA uygulamalarında kullanılabilecek olanların da bulunduğu binlerce havacılık ve uzay malzemesinin, İran Uçak İmalat Sanayi Şirketi'ne (HESA) satışından ve sevkiyatından sorumlu olduğunu belirtti.

ABD Maliye Bakanlığı, HESA’nın İran'ın petrol tankerlerine saldırmak için kullandığı ve Rusya'ya ihraç ettiği Şahid-136 İHA modelinin üretiminde yer aldığını belirtti.

Açıklamada, HESA’nın İran Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı'nın mülkiyetinde veya kontrolunda olduğu ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na destek sağladığı için 17 Eylül 2008 tarihinde yaptırım listesine alındığı hatırlatıldı.

Bakanlık bugünkü yaptırımlarla, bu kişi ve kuruluşların ABD'de bulunan ya da Amerikalılar’ın mülkiyetinde veya kontrolunda olan tüm mülkleri ve mülklerindeki çıkarların bloke edilmesi gerektiğini ve Yabancı Varlıklar Kontrol Bürosu’na OFAC'a bildirilmesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, ‘’Buna ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 veya daha fazlası bloke edilen bir veya daha fazla kişiye ait olan tüm kuruluşlar da bloke edilir. Amerikalı kişilerce veya ABD içinde (ABD'den transit geçen işlemler dahil), bloke edilmiş veya belirlenmiş kişilerin mülklerini veya mülklerindeki çıkarları içeren tüm işlemler yasaklanmıştır’’ denildi.

ABD Maliye Bakanlığı, bugün açıklanan kişi veya kuruluşlarla belirli işlemlerde bulunan kişilerin de yaptırımlara maruz kalabileceğine, herhangi biri için önemli bir işlemi bilerek kolaylaştıran veya önemli finansal hizmetler sağlayan herhangi bir yabancı finans kuruluşunun da ABD yaptırımlarına tabi olabileceğini vurguladı.

Bakanlığın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson yaptığı açıklamada, "İran, Rusya'nın Tahran’a ait İHA'ları kullanması sonucu meydana gelen Ukraynalı sivil kayıplarla doğrudan bağlantılıdır" dedi.

Nelson, Ukrayna'daki yasadışı savaşta Rusya’ya kullanması için ölümcül İHA'lar tedarik eden küresel İran ağlarını hedef almaya devam edeceklerini söyledi.

ABD geçen Eylül ayından bu yana İran İHA'larının üretimi ve transferinde yer alan kişi ve kuruluşlara karşı altı defa yaptırım kararı açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ocak ayında yaptığı açıklamada İran'ın Rusya'ya İHA sağlayarak Ukrayna'daki savaş suçlarına katkıda bulunmuş olabileceğini söylemişti.

İran Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiğini kabul etmiş ancak bunların Rusya'nın 24 Şubat 2022'deki işgalinden önce

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG