Erişilebilirlik

İran'ın Rusya'ya İHA Tedarikine Karşı ABD’den Yaptırım


ABD, Rusya’nın Ukrayna’daki sivil altyapıyı hedef almak için kullandığını söylediği İran üretimi insansız hava araçlarının tedarikçilerini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı, yazılı açıklamasında, Hafif Uçak Tasarım ve Üretim Endüstrileri olarak da bilinen Qods Aviation Industries'in (QAI) altı yöneticisi ve yönetim kurulu üyesine yaptırım uyguladığını bildirdi.

Bakanlık, 2013 yılından bu yana ABD yaptırımları altında bulunan QAI’yi insansız hava araçlarının tasarım ve üretiminden sorumlu önemli bir İranlı savunma üreticisi olarak tanımladı.

Maliye Bakanı Janet Yellen açıklamasında "Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü barbarca ve sebepsiz savaşta kullandığı silahları elinden almak için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Yellen, "Kremlin'in İran gibi son çare tedarikçilerine bel bağlaması, Ukrayna'nın cesur direnişi ve küresel koalisyonumuzun Rus askeri tedarik zincirlerini bozma ve savaş alanında kaybettikleri silahların yerine koymaları gerekenleri engelleme başarımız karşısında çaresizliklerini göstermektedir’’ ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yazılı bir açıklamada, bugünkü yaptırımların, Eylül ve Kasım aylarında Moskova'nın Ukrayna'ya acımasız saldırılarında kullanmaya devam ettiği İran'a ait Şahid ve Muhacir serisi İHA'ların üretimi ve transferinde yer alan kişi ve kuruluşların tespit edilmesi üzerine ilan edildiğini kaydetti.

Blinken: “İran Rusya’nın en büyük askeri destekçisi haline geldi”

Blinken, “İran rejiminin Rusya'ya verdiği askeri destek sadece Ukrayna'daki çatışmayı körüklemekle kalmamış, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin önceden, vaka bazında onayı olmaksızın, askeri İHA'ların sağlanması yoluyla BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararının ihlal edilmesine de yol açmıştır’’ dedi ve İran’ın Rusya'nın en büyük askeri destekçisi haline geldiğini söyledi.

Yaptırım uygulanan isimler QAI Yönetim Kurulu Başkanı Seyid Hocatullah Goreyşi, QAI'nin Genel Müdürü ve firmanın yönetim kurulu üyesi Gasım Demevandiyan, yönetim kurulunun asli üyesi Hamidreza Şerifi Tehrani, ve diğer yönetim kurulu üyeleri olan Reza Haki, Mecid Reza Niyazi Encili ve Vali Erlenizade olarak açıklandı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre Goreyşi, Ukrayna'daki savaş için İran'ın İHA tedariki konusunda Rusya ile yaptığı anlaşmanın müzakerelerinden sorumluydu

Demevandiyan da QAI'nin İran askeri servislerine İHA tedarik etmesini kolaylaştırdı. Bu kişinin Rus personelini QAI üretimi İHA'ların kullanımı konusunda eğitmiş olabileceği belirtiliyor.

Hamidreza Şerifi Tehrani, İHA'larla ilgili uluslararası konferanslar için seyahat etti ve İran askeri servislerine İHA ve ilgili ekipmanların tedarikinde yer aldı.

Diğer yönetim kurulu üyeleri de doğrudan veya dolaylı olarak QAI için veya QAI adına hareket ettikleri iddiasıyla yaptırım listesine alındı.

İran Havacılık ve Uzay Sanayi Örgütü’nün yöneticisi de yaptırım listesinde

Maliye Bakanlığı bugün ayrıca, İran'ın balistik füze programlarını denetlemekten sorumlu kilit kuruluş olduğunu söylediği İran Havacılık ve Uzay Sanayi Örgütü'nün (AIO) yöneticisi Nadir Hun Siyevaş’ı da yaptırım listesine aldı.

Açıklamada Siyevaş’ın, AIO'nun balistik füze üretimini ve testlerini denetlediği ve uluslararası tedarikçilerle anlaşmalar yaptığına dikkat çekildi.

AIO’nun 28 Haziran 2005’te yaptırıma tabi tutulduğu hatırlatılan açıklamada, ‘’İran Merkez Bankası her yıl AIO'ya, görünüşte temel mal ithalatçıları için ayrılmış, milyonlarca iskontolu döviz aktararak, rejimin kendi vatandaşları pahasına füze programlarına öncelik verdiğinin’’ altını çizdi.

Bugünkü adım, yaptırım uygulanan kişilerin ABD'deki tüm varlıklarını donduruyor ve genel olarak Amerikalılar’ın bu kişilerle iş yapmasını yasaklıyor. Bu kişilerle belirli işlemlerde bulunanlar da yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya.

ABD daha önce de Rusya'nın Ukrayna'daki sivil altyapıya saldırmak için kullandığı İran'a ait insansız hava araçlarını (İHA) üretmek ya da transfer etmekle suçladığı şirket ve kişilere yaptırım uygulamıştı.

İran Rusya'ya İHA gönderdiğini kabul etmiş ancak bu araçların Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden önce yollandığını söylemişti.

Moskova ise güçlerinin Ukrayna'da İran yapımı İHA kullandığını reddediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG