Erişilebilirlik

"ABD İran’a Karşı Müteffikleriyle Birlikte Hareket Ediyor"


ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın müttefikleri ve ortaklarıyla, İran'ın protestoculara yönelik "kanlı baskılarına" ve kadınlara karşı "devlet destekli şiddete" nasıl yanıt vereceğini koordine etmeye devam edeceğini açıkladı.

Dişişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel gazetecilere verdiği demeçte, "Müttefiklerimizle ve ortaklarımızla koordinasyona ve İran'ın şiddet içeren baskılarına ve açıkça söylemek gerekirse kadınlara karşı devlet destekli şiddete yanıt vereceğiz" dedi.

Vedant Patel, güvenilir insan hakları gruplarına atıfta bulunarak, "İran hükümeti, kana bulanmış sıkı önlemleri nedeniyle şu anda 100'den fazla insanı öldürdü" diye ekledi.

Tahran’daki ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra geçen ay hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü, ülke genelinde ve dünyada protestolara neden olmuştu.

Patel'in de dile getirdiği gibi insan hakları örgütleri İran güvenlik güçlerinin protestolara yönelik baskılarında şimdiye kadar 100’den fazla kişinin öldüğünü bildiriyor.

İran’da devam eden protestolarda dün 16 yaşındaki bir genç kızın öldürüldüğü iddiası, ülkedeki gösterilerin daha da alevleneceği endişesine neden olmuştu.

16 yaşındaki Nika Şahkarami, 20 Eylül’de Tahran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili katıldığı bir protesto sonrası kaybolmuş, Nika’nın ölü bulunduğu haberi ailesine 10 gün sonra verilmişti.

İran dışındaki Fars medyası, Nika'nın cenazesinin defnedilmesi için hemen ailesine verilmediğini ve aileden iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

İranlı yetkililer ise Nika’nın ölümünün protestolarla bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.

Öte yanda Fransa Dışişleri Bakanlığı da, İran'da bulunan tüm Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa zamanda bu ülkeyi terketmeleri çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG