Erişilebilirlik

İran’da Protestoların Artabileceği Endişesi


İran’da devam eden protestolarda 16 yaşındaki bir genç kızın öldürüldüğü iddiası, ülkedeki gösterilerin daha da alevleneceği endişesine neden oluyor.

16 yaşındaki Nika Şahkarami 20 Eylül’de Tahran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili katıldığı bir protesto sonrası kayboldu. Nika’nın ölü bulunduğu haberi ailesine 10 gün sonra verildi.

İran dışındaki Fars medyası, Nika'nın cenazesinin defnedilmesi için hemen ailesine verilmediğini ve aileden iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

BBC Farsça ve İran haber hattı gibi medya kuruluşları, ailesinin kızlarının naaşını morgda görmelerine izin verildiğini, ancak Lorestan eyaletindeki memleketleri Horramabad'a gömülmesine izin verilmediğini aktardı.

Yetkililer, Nika’nın onun yerine Horramabad'dan onlarca kilometre uzaklıktaki Veysian köyüne defnedilmesine izin verdi.

Nika’nın Tahran dışındaki Kahrizak cezaevinde bir süre tutulduğuna dair haberler bulunurken, ailesi Nika’nın cesedinde burnunda ve kafasında darp izleri olduğunu aktardı. İranlı yetkililer ise Nika’nın ölümünün protestolarla bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.

Tahran’daki ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra geçen ay hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü, ülke genelinde ve dünyada protestolara neden olmuştu.

İnsan hakları örgütleri İran güvenlik güçlerinin protestolara yönelik baskılarında şimdiye kadar 100’den fazla kişinin öldüğünü bildiriyor.

“Protestolarda 82 Beluci öldürüldü”

Uluslararası Af Örgütü'nden bugün yapılan açıklamada İran'ın Sistan ve Belucistan eyaletindeki Zahidan kentinde 30 Eylül'de güvenlik güçlerinin protestoculara şiddetli müdahalesi sonucu çocuklar da dahil 66 kişinin öldürüldüğü, çıkan diğer olaylarda da 16 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. 30 Eylül, İranlı Kürt Mahsa Amini'nin ahlak polisi nezaretinde komaya girmesi ve daha sonra hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protesto eylemlerinin en kanlı günü olarak nitelendi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, konuya ilişkin açıklamasında, “İran yetkilileri defalarca insan hayatının kutsallığına karşı tam bir aldırmazlık sergiledi ve gücü elde tutmak için de hiçbir engel tanımayacaklar. İran güvenlik güçlerince uygulanan acımasız şiddet, ülke bağlamından kopuk bir şekilde meydana gelmiyor. Bu şiddet, sistematik cezasızlığın ve uluslararası toplumun verdiği sönük tepkilerin bir sonucudur” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG