Erişilebilirlik

ABD İsrail Casusu Pollard'ı Şartlı Tahliye Etti


Jonathan Pollard eşi Ester'le New York Federal Mahkemesi'nden ayrılırken
Jonathan Pollard eşi Ester'le New York Federal Mahkemesi'nden ayrılırken

İsrail adına casusluktan 30 yıl hapis yatan Amerikan vatandaşı Jonathan Pollard, şartlı tahliyeyle hapisten çıktı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bu durumu memnuniyetle karşıladı.

Pollard, Amerikan Deniz Kuvvetleri Soruşturma Birimi’nde sivil analist olarak çalışıyordu. 1987 yılında gizli askeri bilgileri İsrail’e sattığını kabul ederek ömür boyu hapse mahkum olmuştu. Bu belgeler, İsrail’in düşmanlarının askeri yeterliliği hakkında bilgiler içeriyordu. Pollard, Kuzey Carolina eyaletinde bulunan cezaevinden salıverildikten sonra, New York’ta gözlem altında tutulacağı karakola kaydoldu.

Pek çok kez Pollard’ın salıverilmesi gerektiğini dile getiren İsrail Başbakanı Netanyahu, Pollard hapisten çıktıktan sonra, “30 zorlu ve uzun yılın ardından, Jonathan nihayet ailesiyle tekrar bir araya gelebilecek” diye konuştu. Netanyahu, İsrail halkının da bu kararı memnunlukla karşıladığını ekledi.

Şu an 61 yaşında olan Pollard, 1995 yılında hala hapisteyken İsrail vatandaşlığına hak kazanmıştı. New York civarlarında ikamet etmesi beklenen Pollard, en az 5 yıl boyunca gözetim altında tutulacak. Pollard’ın, İsrail de dahil olmak üzere, izinsiz Amerika dışına çıkışı yasak. Ancak ikinci eşi İsrail’de yaşayan ajan İsrail’e taşınmak istediğini söylüyor.

Adalet Bakanlığı şu ana kadar Pollard’ın tahliye şartlarını açıklamış değil. Avukatları, ayak bileğine takip edilebilmesi için elektronik kelepçe takılacağını belirtti. Ayrıca ajanın kişisel bilgisayarının yanı sıra, işe alındığı yatırım şirketindeki iş bilgisayarı da gözetim altında olacak.

Pollard’ın avukatları kısıtlamaların zor ve baskıcı olduğunu belirtti ve eyalet mahkemesine itiraz başvurusunda bulundu.

Hükümet yanlısı Israel Hayom adlı gazetenin bildirdiğine göre Netanyahu, Amerika’ya Pollard’ın İsrail’e taşınmasına izin verilmesini istemiş.

İki Temsilciler Meclisi üyesi, Eliot Engel ve Jerrold Nadler, Pollard’ın Amerikan vatandaşlığını reddetmesine ve İsrail’e iltica etmesine izin verilmesi gerektiğini savunuyor ancak Beyaz Saray, Pollard’ın tahliye şartlarını değiştirmeyi düşünmüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG