Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Rekor Seviyede Yükselerek Yüzde 14'ü Geçti


5 Mayıs 2020 - Brooklyn, New York
5 Mayıs 2020 - Brooklyn, New York

Corona pandemisiyle birlikte 1930'lu yıllarda yaşanan Büyük Buhran'dan bu yana en büyük ekonomik kriz içine giren ABD'de Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı. Corona virüsü salgınına karşı önlemlerin devreye girdiği Mart ayının ardından Nisan ayında ekonomi ve istihdam, en büyük darbeyi aldı.

8 Mayıs Cuma günü yayınlanan resmi rakamlara göre işsizlik, ülke genelinde bir ay içinde yüzde 4,4'ten yüzde 14,7'ye yükseldi. Raporda, bu artışın ülkede 1948 yılından bu yana kayda geçen, bir ayda gerçekleşen en yüksek işsizlik oranı olduğu belirtiliyor.

2008-2009 yıllarında Amerika'nın karşı karşıya kaldığı ekonomik krizin ardından işsizlik oranı bu yıl Şubat ayında son yarım yüzyılın en düşük seviyesine inerek yüzde 3,5 olarak kayıtlara geçmişti. Ancak Corona pandemisi, ülkede son 11 yıl içinde elde edilen kazanımların Nisan ayında, sadece bir ay içinde neredeyse tamamen yok olmasına neden oldu.

"Ekonomi hızlı bir şekilde canlanmazsa işsizlik oranı 2021 sonuna kadar çift haneli kalır"

Ülkede salgının etkilerinin hissedilmeye başlamasından bu yana geçen yaklaşık 8 haftalık süreçte işsizlik yardımı için yapılan başvuranların sayısı 30 milyonu geçti. Uzmanlar, işten çıkarıldıkları halde işsizlik yardımı başvurusu yapmayan en az 12 milyon kişi daha olduğunu tahmin ediyor.

Nisan ayında en az 20 milyon kişinin işsiz kaldığının aktarıldığı raporda, bunun 18 milyonunun geçici işten çıkarma niteliğinde olduğu, kalan 2 milyonunsa kalıcı iş kayıpları olduğunun altı çiziliyor. Geçici iş kayıplarının, ekonominin yeniden faaliyete geçirilmesinin ardından ne kadar sürede ve ne oranda azaltılacağı ise tartışma konusu. Ekonomistlere göre, ekonominin yeniden canlandırılma hızına bağlı olarak işsizlik oranı 2021 yılı sonuna kadar tek haneli rakamlara düşebilir. Ancak işsizlik oranı, yeniden açılma sürecinin yavaş ilerlemesi halinde gelecek yılı da iki haneli rakamlarda kapatabilir.

Başkanlık dönemi boyunca ülke ekonomisinin iyi gitmesine sıklıkla vurgu yapan Donald Trump, ekonomideki mevcut gidişata ilişkin olarak, "Yapabileceğim şey, durumu yeniden düzeltmek. Bu kaybedilen işler geri gelecek ve kısa bir süre içinde gelecek. Ve gelecek yıl muhteşem bir yıl olacak" dedi.

İşsizlik oranı gençler, kadınlar ve azınlıklar arasında daha fazla

Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü yayınladığı raporda, işsizliğin tüm çalışan gruplar arasında artış gösterdiği aktarıldı. Ancak raporda, kadınlar, gençler ve azınlık grupların işsizlik oranının, yetişkin erkek ve beyazlara göre daha fazla olduğu da dikkat çekiyor. Yetişkin Amerikalılar arasında işsizlik oranı ortalama yüzde 13 olarak kaydedilirken, bu oran yetişkin kadınlarda yüzde 15,5 olarak gerçekleşti. 16-19 yaş arası gençlerde işsizlik yüzde 31,9, Latin Amerikalılar'da yüzde 18,9, siyahlarda yüzde 16,7, Uzakdoğulular'da yüzde 14,5 ve beyazlardaysa yüzde 14,2 oranına yükseldi. Rapora göre, siyahlar arasındaki işsizlik oranı artışı hariç diğer tüm gruplar, rekor seviyede işsizlikle karşı karşıya.

Raporda ayrıca, aktarılan işsizlik oranı hesaplamasına Nisan ayında işini kaybedenler arasında yeniden iş arama başvurusu yapmayanların dahil edilmediğinin de altı çiziliyor. Ülkedeki tüm yasal çalışma yaşında olanlar arasında halihazırda çalışanların oranı tarihi bir seviyeye düşerek yüzde 51,3 olarak kayıtlara geçti.

İş kaybının en fazla yaşandığı sektörlerin başındaysa perakende, konaklama ve eğlence sektörlerinin geldiği belirtiliyor.

Hindistan'da Nisan ayında en az 120 milyon kişi işsiz kaldı

Corona virüsü pandemisinin olumsuz etkilerinden dünyanın diğer büyük ekonomileri de önemli oranda darbe aldı. ABD'den sonra dünyanın en büyük ekonomisi olarak nitelendirilen, salgının çıkış noktası olarak görülen Çin'de uzun bir süredir yüzde 4 ile 5 arasında seyreden işsizlik oranı, salgının doruk noktasına ulaştığı Şubat ayında yüzde 6,2 olarak aktarıldı. Çinli yetkililer, bu oranın Mart ayında yüzde 5,9'a gerilediğini söylüyor. Bu, ülkedeki işsizlerin sayısının 27 milyonun üzerinde olduğu anlamına geliyor.

Japonya'daysa işsizlik oranı 2019 yılı Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 2,5'e yükseldi. Uzmanlar, bu oranının Nisan ayında da artmaya devam edeceği görüşünde.

Yüzde 7 oranıyla tarihi bir ekonomik daralma yaşayan Almanya'da da işsizlik oranı, ülke ekonomisinin karşılaştığı krizi yansıtıyor. IMF verilerine göre, geçen yıl ortalama olarak yüzde 3,2 seviyesinde seyreden işsizlik oranı, salgın sürecinde yüzde 3,9'a kadar yükseldi.

Amerika'da olduğu gibi işsizlik açısından en büyük krizin yaşandığı ülkeler arasında olan Hindistan'da son verilere göre Nisan ayında 122 milyon kişi daha işsiz kaldı. Ülkede işsizlik oranının tarihi bir seviyeye yükselerek yüzde 27,1'e ulaştığı belirtiliyor. Hindistan'daki işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 8,7'ydi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG