Erişilebilirlik

ABD'de Kasım’da İstihdam Beklentilerin Üzerinde


Amerika Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre Amerikalı işverenler Kasım ayında beklenenden daha fazla elemanı işe aldı ve ekonomik resesyon kaygılarına rağmen maaşları arttırdı. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın (FED) bu aydan itibaren faizleri daha yavaş arttırma yönündeki planlarını zora sokabilir.

Tarım dışı istihdam, Çalışma Bakanlığı'na göre Kasım ayında 263 bin arttı. Daha önce 261 bin olarak açıklanan Ekim ayına ilişkin istihdam verileriyse revize edilerek 284 bin olarak belirlendi.

ABD'de Kasım’da İstihdam Beklentilerin Üzerinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, istihdamın 200 bin artacağı öngörüsünde bulunmuştu. Tahminler, 133 bin ila 270 bin arasında değişiklik gösteriyordu.

Twitter, Amazon ve Facebook'un çatı şirketi Meta gibi teknoloji devlerinin binlerce elemanını işten çıkaracağını açıklamasına rağmen yeni işe alımların devam ettiği görülüyor.

Ekonomistler, COVID-19 pandemisi sırasında fazla sayıda eleman alan bu teknoloji firmalarının şimdi ihtiyaçları çerçevesinde eleman sayılarında ayarlama yaptığını söylüyor. Küçük firmaların eleman ihtiyacı ise devam ediyor.

Ekim ayı sonunda Amerika'daki açık iş pozisyonlarının sayısının, çoğu dinlence, konaklama, sağlık hizmetleri ve sosyal yardım sektörleri olmak üzere 10 milyon 300 bin olduğu bildirildi.

İşsizlik oranı değişmedi ve yüzde 3,7'de sabit kaldı.

Ortalama saatlik ücretler, Ekim ayında binde 5 arttıktan sonra Kasım'da binde 6 yükseldi. Buna bağlı olarak Ekim'de yüzde 4,9 olarak kaydedilen ücretlerdeki yıllık artış, Kasım'da yüzde 5,1'e çıktı.

Çalışma Bakanlığı'nın raporu, Ekim ayında enflasyonda yavaşlama olduğuna ilişkin dün çıkan haberlerin ardından açıklandı. Ancak Amerika'da iş piyasasındaki sıkışıklık sürüyor. Ekim ayında her işsiz için 1,7 açık iş pozisyonu bulunuyor ve bu durum, FED'in en az 2023'ün birinci yarısına kadar para politikasında sıkılaşmaya devam etmesi anlamına geliyordu.

FED Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü, bankanın "Aralık ayından itibaren" faiz artışlarının hızını kesebileceğini söylemişti. FED yetkilileri, 13-14 Aralık tarihlerinde toplanacak. ABD Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek için bu yıl faizleri 374 baz puan arttırarak yaklaşık sıfırdan yüzde 3,75- 4 aralığına yükseltti.

İş piyasasının güçlü olması, ekonomistlerin, önümüzdeki yıl beklenen resesyonun kısa ve yüzeysel kalacağı inancını destekleyen etkenlerden biri. Dün açıklanan veriler, Ekim ayında tüketici harcamalarında artış olduğuna işaret ediyor. Şirket harcamalarının da devam ettiği gözleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG