Erişilebilirlik

ABD: ‘Kimyasal Saldırıyı Suriye Hükümeti Düzenledi’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert

ABD yönetimi, Suriye’deki kimyasal saldırıyı Esat rejiminin düzenlediği yönünde ellerinde kanıt olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Doğu Guta’nın Duma kentinde geçen haftasonunda düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Suriye hükümetinin olduğu yönünde ellerinde “çok yüksek derecede güvenilir” kanıt bulunduğunu söyledi.

Bununla birlikte Nauert, saldırıda kullanılan kimyasalların türünü tespit etme çalışmalarının hala sürdüğünü kaydetti.

“Saldırının arkasında Suriye hükümetinin olduğunu söyleyebiliriz” diyen Nauert, Amerika’nın elinde bu yönde kanıt olup olmadığı sorusuna da “Evet” yanıtını verdi.

Nauert, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü heyetinin kanıt toplamak üzere Cumartesi günü Suriye’de olacağını sözlerine ekledi.

Beyaz Saray da Duma’daki saldırıdan Suriye hükümetinin sorumlu olduğundan çok emin olduklarını bildirdi.

Sözcü Sarah Huckabee Sanders günlük basın brifinginde, Amerikan istihbaratının, Rusya’nın saldırının “tezgah” olduğu şeklindeki iddiasının doğru olmadığını gösterdiğini belirtti.

Sanders, Rusya’nın saldırının “İngiltere’nin bir tezgahı” olduğu şeklindeki iddiasının sorulması üzerine, “Bizim istihbaratımız bunun tersini gösteriyor” dedi.

“Suriye’nin (bu saldırıdan) sorumluğu olduğundan çok yüksek derecede eminiz” diyen Sanders, Rusya’nın da Suriye’yi durdurmamasının “sorunun parçası” olduğunu söyledi.

Sanders, Suriye konusunda hem müttefik ve ortaklarla hem de Beyaz Saray içerisindeki istişarelerini sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG