Erişilebilirlik

ABD’den Laçın Koridoru’nun Yeniden Açılması Çağrısı


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den Ermenistan ile ikili barış görüşmelerinde çabalarını iki katına çıkarmasını istedi ve Laçın koridorunun ticari trafiğe derhal yeniden açılması çağrısında bulundu.

Dağlık Karabağ bölgesine Ermenistan'dan doğrudan erişim sağlayan tek yolun geçen haftalarda abluka altına alınması nedeniyle Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerilim tırmanmıştı.

Blinken’ın bugün Aliyev ile konuşması, Dışişleri Bakanı'nın geçen Çarşamba günü Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la yaptığı ve Azerbaycan'la ikili görüşmeleri yeniden başlatmaya yönelik adımların ele alındığı telefon görüşmesini izledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Blinken, Laçın koridorundaki insani kriz riskinin Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış umutlarını baltaladığının altını çizdi.

Bakanlık ayrıca, Blinken'ın Aliyev ile yaptığı görüşmede, Azerbaycan’daki insan hakları endişelerini de dile getirdiğini kaydetti.

Rusya da geçen hafta Azerbaycan’a, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesine giden kilit yolun protestoculardan bir an önce temizlenmesi gerektiğini söylemiş ancak Bakü buna yanaşmamıştı.

Dağlık Karabağ uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınıyor ancak ağırlıklı olarak Ermeni nüfusa evsahipliği yapıyor. Bu mesele, Kafkasya’da iki küçük eski Sovyet devleti olan Azerbaycan ve Ermenistan ile iyi ilişkiler sürdürmek isteyen Rusya için büyük bir rahatsızlık kaynağı haline geliyor.

Çevre aktivisti olduklarını söyleyen Azeriler, Ermeniler’in yasadışı madencilik faaliyetleriyle ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle haftalardır yolu kapatmış durumda. Erivan ise eylemcilerin, hükümet destekli tahrikçiler olduğunu söylüyor. Bu çıkmaz, Rusya'nın arka bahçesindeki çatışmaları yatıştırma kabiliyetinin bir testi olarak görülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta Rusya’nın, iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek için Ermenistan-Azerbaycan sınırına asker göndermeye hazır olduğunu ancak Erivan'ın sert tutumunun şimdiye kadar bunu engellediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG