Erişilebilirlik

ABD’de marihuananın “daha az zararlı madde” sınıfına alınması ne anlama geliyor?


ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA), eroin ve LSD'nin de yer aldığı kategoride olan marihuananın, erkeklik hormonunu taklit eden steroidler ve ketaminin olduğu “daha az zararlı madde” sınıfına alınması için adım attı.
ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA), eroin ve LSD'nin de yer aldığı kategoride olan marihuananın, erkeklik hormonunu taklit eden steroidler ve ketaminin olduğu “daha az zararlı madde” sınıfına alınması için adım attı.

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) marihuanayı daha az tehlikeli bir uyuşturucu olarak yeniden sınıflandırmak için adımlar atıyor. ABD Adalet Bakanlığı'nın önerisi, marihuananın tıbbi kullanımını tanıyacak, ancak eğlence amaçlı kullanımını yasallaştırmayacak.

Öneri, marihuanayı “Çizelge I” grubundan daha az sıkı denetlenen “Çizelge III” grubuna taşıyacak.

Teklifin Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi tarafından gözden geçirilmesi, ardından kamuoyunun görüşlerini bildirmesi ve idari bir yargıcın incelemesinden geçmesi gerekiyor. Bu, uzun bir süreç olablir.

Öneri, Başkan Joe Biden'ın geçen yıl hem Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı hem de DEA'yı denetleyen başsavcıdan marihuananın nasıl sınıflandırıldığını gözden geçirmelerini istemesinin ardından geldi. Çizelge I, hukuki olarak marihuanayı eroin, LSD, Quaaludes (kimyasal adı metakualon olan hipnotik bir yatıştırıcı) ve ekstazi ile aynı seviyede kabul ediyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre geçen hafta yaptığı açıklamada, Demokrat Partili Başkan Biden'ın tıbbi marihuananın “tıbbi ve bilimsel kanıtlarla tutarlı olarak uygun yerlerde” kullanılmak üzere yasallaştırılmasını desteklediğini söylemişti.

Peki marihuananın Amerika’da yeniden sınıflandırılması anlama geliyor ve bu adım ne gibi sonuçlar doğuracak?

Yeniden sınıflandırılması marihuananın ABD genelinde eğlence amaçlı kullanımını yasallaştıracak mı?

Ketamin, anabolik steroidler ve bazı parasetamol-kodein kombinasyonlarını içeren Çizelge III kagetorisi ilaçları hala kontrollü maddeler olarak kabul ediliyor.

Bazı durumlarda tıbbi kullanıma olanak tanıyan çeşitli kurallara bağlı olan bu maddelerin izinsiz ticaretini yapanlarsa federal cezai kovuşturmaya tabi tutuluyor.

Halihazırda 38 eyalette ruhsatlı tıbbi marihuana programlarında ya da 23 eyaletteki yasal eğlence amaçlı kullanımda herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Mevcut durumda Çizelge I statüsü altında olsa bile son yıllarda sadece marihuana bulundurmaktan dolayı çok fazla federal kovuşturma yapılmadı. Ancak yeniden sınıflandırmanın zaten ceza hukuku sisteminde olanlar üzerinde hemen bir etkisi olması beklenmiyor.

Yeniden sınıflandırmanın araştırma üzerindeki etkisi ne olur?

Hukuki olarak Çizelge I kategorisinde yer alması nedeniyle marihuananın deneklere uygulanmasını kapsayan izinli klinik çalışmalar yürütmek şimdiye kadar çok zordu. Bu da bir ikilem yaratıyordu: daha fazla araştırma yapılması çağrılarına rağmen ancak bunu gerçekleştirmenin önünde hukuki engeller bulunuyordu.

Uzmanlar, yeniden sınıflandırmanın, bilimsel çalışmaların önündeki tüm engelleri hemen ortadan kaldırmayacağını, ancak Çizelge III sınıfındaki maddelerin incelenmesinin daha kolay olduğunu söylüyor.

Marihuananın kategorisinin değiştirilmesine karşı çıkanlar ne diyor?

Marihuananın ülke genelinde yasallaşmasına karşı çıkan Marihuanaya Akılcı Yaklaşımlar (Smart Approaches to Marijuana) adlı grubun başkanı Kevin Sabet, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın marihuananın “daha az zararlı madde” kagetorisine alınmasına ilişkin önerisinin “bilime ters düştüğünü ve siyaset koktuğunu” söyledi, “Umutsuzca hukuki olmaya çalışan bir sektöre yeşil ışık yaktığını” kaydetti.

Marihuananın serbest olmasını savunan bazılarıysa tıpkı alkol veya tütün gibi maddeleri içermeyen kontrollü maddeler listesinden marihuananın tamamen çıkarılmasına odaklanılmasını istiyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG