Erişilebilirlik

ABD Merkez Bankasından Şaşırtıcı Karar


New York Bankası FED Başkanı Bernanke'nin açıklamasını dinlerken
New York Bankası FED Başkanı Bernanke'nin açıklamasını dinlerken
Amerika Merkez Bankası (FED) son yılların en kötü durgunluğundan çıkmayı sürdüren ekonomiyi canlandırma çabalarını devam ettirme kararı aldı.

FED uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutmak için her ay 85 milyar dolar bono ve emlak kredisine dayalı tahvil satın alıyor. Düşük faizler şirketlere yeni yatırımlar yapma, ailelere de yeni ev satın almayı kolaylaştırıyor.

Birçok ekonomist FED’in tahvil alımlarını azaltacağı tahmininde bulunuyordu.
Amerikan ekonomisi düzelmekle birlikte son aylarda işsizliğin azalma hızı yavaş oldu ve bazı işsizler iş aramaktan vazgeçti. İşsizlik oranı son olarak %7,3’e düştü. Bu, krizin doruğuna çıktığı 2008 sonuna kıyasla en düşük işsizlik oranı olmakla birlikte hala %6 olan tarihi ortalamanın çok üzerinde.

Amerika Merkez Bankası yetkilileri bu durumu değerlendirirken ekonominin hala desteğe ihtiyacı olduğu sonucuna vardı.
FED yetkilileri ayrıca kısa vadeli faiz oranlarını sıfıra yakın tutarak ekonomik büyümeyi güçlendirmeye çalışıyordu. Yetkililer kısa vadeli faiz oranlarını da şimdilik düşük tutmayı sürdüreceklerini açıkladı.

FED ekonomiyi canlandırma çabalarında dikkatli bir denge kurmak zorunda. Merkez Bankası yetkilileri eğer bu çabaları zamanından önce keserlerse dünyanın en büyük ekonomisi yeniden durgunluğa girebilir. Buna karşın ekonomiyi aşırı canlandırırlarsa ciddi sorunlar yaratabilecek enflasyon riskini yükseltebilirler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG