Erişilebilirlik

ABD'nin Ortadoğu Politikası Değişiyor mu?


ABD'nin Ortadoğu Politikası Değişiyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Suudi Arabistan Kralı’nın ölümü, Yemen’deki Amerika dostu hükümetin düşmesi ve İsrail’in siyasi liderleriyle olan sorunlar, Obama yönetiminin Orta Doğu siyasetini etkileyen konular. Bir yandan İran, IŞİD ve El-Kaide ile mücadele eden Başkan Obama, diğer yandan da müttefikleriyle olan sorunlarla ilgileniyor

Başkan Obama kısa bir süre önce ölen Suudi Kralı Abdullah’la zorlu bir ilişki içindeydi ancak Kral’ın yerini alan kardeşi Selman’a yaptığı ziyaret, yeni bir başlangıcın belirtisi.

Yemen hükümetinin devrilmesiyle Arap Yarımadası’nda IŞİD ve El-Kaide’ye karşı yürütülen mücadele daha da karmaşık bir hal aldı. Başkan Obama da, Amerika’nın bölgede Suudi Arabistan’a en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bu gelişmeler, Obama yönetiminin IŞİD ve El-Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki koluyla mücadelede Amerika’ya yardım eden Suudilerle olan ilişkileri güçlendirmesinin nedeni.

Hindistan ziyaretini yarıda keserek Suudi Arabistan’a geçen Obama, Orta Doğu’ya asker gönderilmeyeceğini tekrarladı:

“Asker göndermeden, Yemen’deki terörist grupları hedef almak istiyoruz. Bunu da yerel hükümetle istihbarat paylaşarak yapmak niyetindeyiz. Aksi halde ne zaman bir ülkede terörist bir örgüt ortaya çıksa hemen asker göndermemiz gerekir ki bu sürdürülebilir bir politika değil.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon’a göre koşulların sürekli değiştiği bir ortamda sürdürülebilir bir politika bulmak hiç de kolay değil:

“Bence yapmaya çalıştıkları şey durumu idare etmek. Olaylar ve ilişkiler açısından bakıldığında kötü bir zaman yaşıyoruz, olup bitenlere iyimser gözle bakmayı sağlayacak herhangi büyük bir plan yok.”

Amerika’nın en yakın müttefiki İsrail ile olan ilişkileri de bir hayli karmaşık. Suudi Arabistan gibi İsrail de Obama yönetiminin İran ile nükleer müzakereler yapmasına ve İran’ı güçlendirmesine karşı.

Sık sık Beyaz Saray’ın davet edilen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mart ayında Washington’a geldiğinde Beyaz Saray’da ağırlanmayacak. Cumhuriyetçi Kongre’nin Netanyahu’yu Obama’ya danışmadan davet etmesi nedeniyle, Başkan kendisiyle görüşmeme kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığı eski danışmanı Aaron David Miller, siyasi ve kişisel ilişkiler her ne kadar sıkıntılı bir süreçte olsa da, ilişkilerin genel anlamda etkilenmeyeceğini söylüyor:

“Bence bu durum genel anlamda ilişkileri etkilemez.”

İran’ın desteğini alan Hizbullah’ın İsrail-Lübnan sınırındaki bir İsrail askeri konvoyuna düzenlediği roketli saldırı bölgedeki gerginliği arttırmış durumda. İsrail’in saldırıya karşılık vermesiyle bölgede yeni bir kriz yaşanması ve bunun da Amerika için yeni bir sorun oluşturması mümkün görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG