Erişilebilirlik

ABD'nin TikTok'a Karşı Tavrı Büyüyor


ABD yönetiminin sosyal medya uygulaması TikTok’a karşı attığı adımlar sıkılaşıyor. Beyaz Saray, çalışanların hükümete ait cep telefonu ve akıllı cihazlardan TikTok uygulamasını kaldırması için 30 gün süre tanıdı.

Reuters haber ajansı tarafından görülen bir iç yazışmada Beyaz Saray, federal çalışanların hükümet tarafından kendilerine verilen cep telefonu ve akıllı cihazlardan TikTok uygulamasını kaldırmasını istedi. Beyaz Saray, çalışanlara bunun için 30 gün süre verdi.

Çinli ByteDance firmasına ait yazılımla ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle ABD Kongresi de geçen yıl bir yasak kararı almıştı. ABD’deki eyaletlerin yarıdan çoğu da daha önce eyalet meclislerinde TikTok uygulamasıyla ilgili benzer kararlara imza attı.

TikTok’un devlete ait telefon ve akıllı cihazlardan kaldırılmasına ilişkin benzer şekilde Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri ve Tayvan da kararlar almıştı.

Yasaklama kararıyla azalacak kullanıcı sayısının ABD’deki TikTok kullanıcıları içerisinde çok az bir kesimi oluşturmasına rağmen uygulamanın yarattığı güvenlik sorunlarına karşı farkındalık yaratması açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Beyaz Saray’ın aldığı karar sadece hükümet tarafından devlet çalışanlarına temin edilmiş cep telefonu ve diğer akıllı cihazları içeriyor. ABD’de toplam 100 milyondan fazla TikTok kullanıcısı olduğu biliniyor.

TikTok uygulamasını geliştiren ByteDance isimli Çinli şirketse kaygıların yersiz olduğunu, yazılımın casusluk ya da bilgilerin çalınması gibi bir amaçla kullanılmasının mümkün olmadığını dile getiriyor. TikTok şirketi henüz Beyaz Saray’ın bu kararına karşı bir açıklama yapmadı.

ABD Kongresi de geçen yıl Aralık ayında aldığı bir kararla Biden yönetiminden 60 gün içerisinde federal kurum çalışanlarının TikTok’un federal cihazlardan silinmesini talep eden bir karar almasını istemişti.

Aralarında Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı, İç Güvenik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın bulunduğu bazı devlet kurumları Kongre kararı öncesinde TikTok’un federal cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

Salı günü de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu, Başkan Biden’a TikTok’u ABD’de tamamen yasaklama yetkisi verecek bir tasarıyı oylayacak. ABD üzerinde son olarak bir Çin casus balonunun görülmesi ve balonun daha sonra savaş uçakları tarafından vurularak düşürülmesinin ardından Çin’in casusluk faaliyetlerine yönelik kaygı artmış durumda.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG