Erişilebilirlik

ABD’nin Ortabatı ve Güney Eyaletlerinde Korkutan Fırtına


31 March 2023 - Arkansas, ABD
31 March 2023 - Arkansas, ABD

ABD’nin güney ve ortabatı eyaletlerini vuran fırtına ve hortumlar en az 7 can kaybına ve onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu. Başta Arkansas olmak üzere Illinois, Indiana ve Iowa dahil birçok eyalette ciddi hasar yaratan fırtınaların ardından binlerce kişi elektriksiz kaldı.

ABD’nin Ortabatı ve Güney Eyaletlerinde Korkutan Fırtına
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00


Fırtınalar, Başkan Joe Biden’ın, geçen hafta bir başka fırtına nedeniyle yıkım yaşayan Mississippi eyaletini ziyareti sırasında başladı.

Biden Fırtınanın Vurduğu Missisippi’de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00


Arkansas’ta Little Rock bölgesinde farklı noktalarda fırtınayla gelen hortumlar binaların çatılarını uçurdu, araçları ve ağaçları devirdi. Yetkililer, birçok kişinin mahsur kaldığı bölgede en az 2 can kaybı olduğunu açıkladı. Yerel basında çıkan haberlere göre, onlarca kişi fırtına kaynaklı yaralanmalar nedeniyle Little Rock Baptist Sağlık Tıp Merkezi’ne başvurdu.

Illinois eyaletinde, Belvidere’deki Apollo Theatre konser salonunun çatısı, binanın içinde konser verildiği sırada çöktü. Konsere katılan 260 kişi arasında en az 1 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 30 kişi yaralandı. Yaralılar arasında 5’inin durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.

Iowa’da da şiddetli rüzgar bazı semtleri enkaz alanına çevirirken, Oklahoma’da bazı bölgelerde rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı görülen arazi yangınları tespit edildi.

Kansas da, arazi yangınlarının çıktığı eyaletler arasında. İtfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına başlarken, yüzlerce bölge sakini tahliye edildi.

Arkansas’ta yaklaşık 90 bin, Illinois’de de en az 100 bin kişi elektriksiz kaldı. Fırtınanın vurduğu diğer eyaletlerden Iowa, Missouri, Tennessee, Wisconsin, Indiana ve Texas’ta da birçok bölgede elektrik kesintilerinin devam ettiği belirtiliyor.

ABD Ulusal Hava Durumu Hizmetleri Dairesi (NWS) yetkilileri, “olağanüstü büyük ve alışılmışın dışında olan bu fırtınaların” daha fazla hortum, dolu ve şiddetli rüzgarlara neden olabileceği uyarısı yaptı.

ABD’li uzmanlar, küresel ısınmanın sonucunda ülkenin özellikle güney eyaletlerinde bu tür büyük çaplı fırtınaların daha da yaygınlaşacağı uyarılarını yineledi.

Gelecek hafta aynı bölgede bir fırtınalar serisi daha bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG