Erişilebilirlik

“ABD Özel Sektörünün Yardımları 51 Milyon Doları Geçti”


ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, hükümetin Türkiye’ye deprem yardımlarıyla ilgili brifing verdi. Olson, hükümetin 85 milyon dolarlık yardımının yanısıra, ABD özel sektörünün yardımlarının 51 milyon doları geçtiğini açıkladı.

ABD Özel Sektörünüden Milyonlarca Dolar Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

VOA Türkçe’nin de katıldığı sanal toplantıda soruları yanıtlayan yetkili, ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) ekiplerinin depremin vurduğu tüm yerlerde arama çalışmalarını genişletmeye devam ettiğini kaydetti.

Erika Olson
Erika Olson

“Hayatta kalanları bulmak için elimizden geldiğince uzun süre çalışmaya devam edeceğiz’’ diyen Erika Olson, ekiplerin hafta sonunda enkazdan çıkarılan bir anne ve çocuğa tıbbi konsültasyon sağlanmasında Türk kurtarma ekiplerine yardımcı olduğunu söyledi.

Bu ilk aşamanın ötesinde, hayatta kalanların ve toplumların uzun vadeli ihtiyaçları için de planlama yaptıklarını belirten Olson, “Türkiye ve Suriye halkının barınağa, gıdaya, tıbbi malzemeye, giysiye, hijyen kitlerine ve temiz suya ihtiyacı var. ABD hükümeti ve ortaklarımız bu kritik desteği sağlamak ve merkezlerden en çok ihtiyacı olanlara ulaştırmak için halihazırda çalışıyor’’ diye konuştu.

Acil kentsel arama ve kurtarma ekiplerine ek olarak, ABD’nin taahhüt ettiği 85 milyon doların bir kısmının bölgeye gıda, battaniye, barınak, kişisel hijyen ve mutfak malzemeleri göndermek için kullanıldığınıı söyleyen bakanlık yetkilisi, hükümetin ayrıca beton kırıcılar, jeneratörler, tıbbi malzemeler, çadır, içme su ve su arıtma sistemi gönderdiğini de hatırlattı.

Olson, Amerikalı kar amacı gütmeyen kuruluşların da World Central Kitchen gibi küresel yemek yardımı yapan gruplarla harekete yıkıma uğrayan bölgelerde gıda sağladığına ve yardım örgütü Samaritan's Purse’ün temel tıbbi bakım sağlamak için sahra hastaneleri kurduğuna dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD’nin bu depremdeki yardımlarının, 1999 Marmara Depremi’nin gerisinde kalıp kalmadığıyla ilgili bir soru üzerine, bu çabaların bölge halkının ihtiyaçlarını desteklemek için sürekli devam edeceğini belirtti.

Olson, “Yardımlarımız, deprem farklı bir yerde olduğu, ihtiyaçları farklı olduğu için farklı görünse de müdahalemizin kapsamı ve ölçeğinin çok benzer olduğunu düşünüyorum. Hatta ölçek olarak daha fazla’’ dedi; ABD yardımlarının önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyledi.

Hükümetin 85 milyon dolarlık yardımının kalem kalem nereye gideceğiyle ilgili ayrıntı vermeyen Olson, ABD özel sektörünün yardımlarının 50 milyon doların üstüne çıktığına da dikkat çekti ve ABD Ticaret Odası ile yakın şekilde çalıştıklarını söyledi.

Erika Olson, “Sadece ABD Ticaret Odası'nın takip ettiği yardım miktarının bir hafta sonunda 30 milyondan dün gece itibariyle 51 milyon dolara çıktı. Bu da size yardımların artış hızı, kapsamı ve ölçeği hakkında bir fikir verebilir’’ ifadelerini kullandı.

Özel sektörün hava ikmalinden, kıyafet ve sıcak yemeklere kadar her şeye katkıda bulunduklarını vurgulayan Olson, “Örneğin Boeing, Kızılhaç ve Kızılay ağı aracılığıyla derhal 500 bin dolar bağışta bulundu ve çalışanların bağışları ile aynı miktarda bağışta bulunuyor. Fedex, havayolu ortaklarıyla birlikte 8 Şubat'ta, kritik ihtiyaç duyulan malzemeleri etkilenen bölgeye ulaştırmak üzere bir kargo uçuşu gerçekleştirdi. Uber ise bağışları ve yardım malzemelerini toplamak ve bunları merkezi dağıtım merkezlerine ulaştırmak için ücretsiz bir hizmet sunuyor’’ dedi.

ABD Ticaret Odası Vakfı 10 Şubat’ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremlerden etkilenen bölgelere yardım etmek üzere özel-kamu koordinasyon çalışmaları başlatmıştı.

Olson’ın açıklamalarında örnek verdiği üç şirketin yanısıra, Amazon, Apple, Chobani, ExxonMobil, Google, MEta ve UPS gibi Amerikalı şirketler de bağışları ve çalışmalarıyla listede yer almıştı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG