Erişilebilirlik

ABD Rus Yaptırımlarını Delme Çabalarını Hedef Aldı


ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolu Ofisi (OFAC) Rusya yaptırımlarının delinmesini amaçlayan ve çok sayıda ülkede faaliyet gösterdiği belirtilen bir ağın yaptırımlarla hedef alındığını açıkladı.

Açıklamada 22 kişi ve kurum Rusya’nın savunma sanayisine destek veren bir şebekeyle bağlantılı olmakla suçlanıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre yaptırımların delinmesini amaçlayan şebekeyi merkezi Rusya ve Kıbrıs’ta bulunan silah satıcısı Igor Zimenkov yönetiyor. Yeni açıklanan yaptırımlar hem Zimenkov hem de birlikte çalıştığı belirtilen oğlu Jonathan Zimenkov’u hedef alıyor.

Açıklamada “Zimenkov şebekesi” olarak nitelenen şebekenin geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinin ardından, yüksek teknolojiye sahip cihazların sağlanması dahil, Rusya’nın savunma kabiliyetiyle bağlantılı projelerde rol oynadığı belirtiliyor.

“Üçüncü taraflara Rus savunma malzemesi satmaya çalıştılar”

Igor Zimenkov’un oğlu ve geniş bir grupla birlikte Rus savunma malzemelerinin üçüncü taraf hükümetlere satılmasını sağlamak için yakın çalıştığı; bu kapsamda Zimenkov’un yaptırım listesindeki Rus savunma şirketleriyle doğrudan irtibatta olduğu kaydediliyor.

Igor ve Jonathan Zimenkov’un yurtdışında Rus siber güvenlik ve helikopter satışlarına ilişkin birden fazla anlaşmada rol oynadığı ve Rus savunma şirketleri adına potansiyel müşterilerle de irtibatta oldukları ifade ediliyor.

Şebekenin bazı üyelerinin, ABD’nin yaptırım listesinde bulunan Rus devleti kontrolundaki savunma şirketleri Rosoboroneksport OAO ve Rostec’i destekledikleri belirtiliyor.

Açıklamada bu şirketlerin Rusya’nın savunma sanayi kompleksinin önemli parçaları olduğu da vurgulanıyor.

Igor Zimenkov’un ABD’nin yaptırım listesinde yer alan bir Belarus kurumu adına Latin Amerika’da satış işlemlerini kolaylaştırarak Belarus’un askeri sanayi kompleksini desteklediği kaydedildi.

“Paravan şirket kullandılar”

Sözkonusu şebekenin yasal bir izlenim vermeye çalışırken kendi aralarında para aktarımı için paravan şirketleri kullandıkları belirtiliyor.

Açıklamaya göre sözkonusu şebekenin üyeleri arasında merkezi Singapur’da olan Asia Trading & Construction PTE Limited şirketi ve müdürü de var.

Bu şirket ABD’nin yaptırım listesinde bulunan Rostec adına Latin Amerika’da bir hükümete helikopter satmakla suçlanıyor.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı yeni yaptırım listesinde yer alan bir başka şirket de GBD Limited. Bu şirket de Afrika’da bir hükümete silah sistemleri satmaya teşebbüsle suçlanıyor.

Kıbrıs, Bulgaristan ve İsrail’de bulunan bazı şirketler de yine ABD’nin açıkladığı yaptırım listesinde bulunuyor.

ABD’nin yaptırım listesinde hedef aldığı diğer şirketler şu şekilde sıralanıyor:

Mateas Limited, Kıbrıs

Kliosa Limited, Kıbrıs

VFC Solutions LTD, Kıbrıs

U-Stone Limited EOOD, Bulgaristan

GMI Global Manufacturing & Integration Limited, Kıbrıs

E.S. Defense Engineering Solutions LTD, İsrail

“Yaptırımları delme girişimleri Rus savunma sanayisinin zorlandığını gösteriyor”

ABD Maliye Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo yeni yaptırımlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya’nın ABD yaptırımlarını baypas etmek amacıyla aracı kullanmaya yönelik çaresiz girişimleri yaptırımların Rusya’nın savunma sanayisinin Putin’in savaş makinesine silah sağlamasını zorlaştırdığını ve bunun maliyetini arttırdığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’ndense yeni yaptırımlar konusunda bir açıklama gelmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG