Erişilebilirlik

ABD’den Wagner’e Ek Yaptırımlar


ABD yönetimi, Amerikalı yetkililerin Ukrayna'daki savaşında Rus ordusuna yardım ettiğini söylediği Rus özel askeri şirketi Wagner’a ek yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD Maliye Bakanlığı, Rusya'nın savaşma kabiliyetini düşürme çabasıyla onlarca kişi ve kuruluşu hedef alan eylemin bir parçası olarak Wagner Grubu’nu "önemli bir ulusötesi suç örgütü" olarak tanımladığını açıkladı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Wagner personeli, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) ve Mali'de toplu infazlar, tecavüz, çocuk kaçırma ve fiziksel istismar dahil, devam eden ciddi suç faaliyetlerine karıştı" denildi.

Karar, Wagner'ın sahip olabileceği tüm ABD varlıklarının dondurulmasını ve Amerikalılar’ın gruba fon, mal veya hizmet sağlamasının yasaklanmasını öngörüyor.

Bakanlık ayrıca Wagner'ı zorla yerinden etme, hastanelere saldırılar ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile ilgili diğer eylemler de dahil kadın, çocuk veya sivillerin hedef alınmasından sorumlu veya suç ortağı olmakla suçlayarak, başka bir Başkanlık kararnamesi kapsamında gruba ek yaptırımlar uyguladı.

Washington ayrıca, merkezi Rusya’da bulunan teknoloji anonim şirketi Terra ve merkezi Çin’de bulunan Changsha Tianyi Uzay Bilimi and Teknolojisi Araştırma Enstitüsü de dahil olmak üzere Wagner Grubu'nun askeri operasyonlarını desteklemekle suçladığı diğer kuruluşları ve Rusya'nın savunma sanayine bağlı bu kuruluşlarla bağlantılı kişileri yaptırım kapsamına aldı.

Maliye Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, "Bugün Wagner'e genişletilmiş yaptırımların yanısıra, ortakları ve Rus askeri kompleksini etkinleştiren diğer şirketlere karşı yeni yaptırımlar, Putin'in savaş makinesini silahlandırma ve donatma kabiliyetini daha da engelleyecektir" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby geçen hafta, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in askeri destek için giderek daha fazla şekilde Wagner'e yöneldiğini ve bunun Moskova'da bazı gerilimlere neden olduğunu söyledi.

Kirby, "Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki gerilimin arttığına dair istihbarat da dahil bulgular görüyoruz. Wagner, Rus ordusu ve diğer Rus bakanlıklarına rakip bir güç merkezi haline geliyor" dedi.

John Kirby ayrıca, ABD'nin, Wagner'in şu anda Ukrayna'da konuşlandırılmış yaklaşık 50 bin personeli olduğunu değerlendirdiğini, bunların 10 bininin sözleşmeli ve 40 bininin de Rus hapishanelerinden alınan mahkumlar olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da bugün Wagner Grubu ve sahibi Yevgeni Prigojin ile bağlantılı kişilerin yanısıra hükümet yetkilileri ve Rusya'nın askeri sanayi kompleksiyle bağlantılı onlarca kuruluş ve kişiyi yaptırım listesine aldı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bakanlığın Wagner grubuyla bağlantılı bir kişi ve 5 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldığını söyledi.

Bakanlık Rus ordusundan 531 kişiye de vize kısıtlaması getirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG