Erişilebilirlik

ABD Senatosu’nda Dağlık Karabağ oturumu


ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda bugün, “Dağlık Karabağ’daki Krizi Değerlendirmek” başlıklı bir oturum düzenledi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda bugün, “Dağlık Karabağ’daki Krizi Değerlendirmek” başlıklı bir oturum düzenledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda bugün, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Yuri Kim’in katılımıyla “Dağlık Karabağ’daki Krizi Değerlendirmek” başlıklı bir oturum düzenledi.

Oturum başında söz alan komisyonun Demokrat başkanı Senatör Bob Menendez, “Dağlık Karabağ'daki mağazalarda raflar boş. Ambulanslarda yakıt yok. Hamile annelerin düşükleri neredeyse üç katına çıktı. BBC, yaşanan ölümlerin üçte birinin artık yetersiz beslenmeden kaynaklandığını bildirdi” ifadelerini kullandı.

Menendez, “Azerbaycan, açlıktan ölmek üzere olan bu kadim Ermeni toplumuna insani yardım yapılmasını aylarca engelleyerek, Laçin Koridoru üzerinden Ermenistan'a erişimi engelledi. Şimdi anladığım kadarıyla bir kamyon Ağdam Koridoru'ndan geçmiş. 120 binlik Ermeni nüfusu için bir kamyon” dedi. Menendez, Azerbaycan’ın ablukası öncesi bölgeye 120 kamyonun günlük geçiş yaptığını söyledi.

Ayrıca Menendez, “Bakan (Antony) Blinken'ın yakın zamanda bizzat yaşananlara müdahale ettiğini görmek beni memnun etti ama açık konuşayım, bizim en üst düzeyden gelen mesajımız bu netlikte olmalı: Ablukayı durdurun. Dağlık Karabağ halkını tehdit etmeyi bırakın. Ermenistan'ı tehdit etmeyi bırakın. Laçin Koridoru’nu derhal açın. Azerbaycan'ın Kasım 2020'deki ateşkeste verdiği taahhütleri yerine getirin” diye ekledi.

Komitenin Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch de yaptığı konuşmada, “Avrupa ve Avrasya'da süregelen istikrarsızlık, bölgedeki sorunlu aktörler Rusya, İran ve Türkiye'ye yakınlığı nedeniyle önemi giderek artan Kafkasya'ya yönelik güçlü bir ABD politikasının gerekliliğini açıkça ortaya koydu” vurgusunu yaptı.

Risch, “Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ konusundaki gerilim yeniden tırmanıyor. ABD, Ermenistan ve Azerbaycan'ın çıkarlarını hiçe sayan ve ABD çıkarlarına ters düşen politikalarına karşı çıkmalı” dedi.

Kongre’deki oturuma konuşmacı olarak davet edilen Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kim de, “Dağlık Karabağ'daki insani durumun kötüleşmesi üzerine son birkaç aydır çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Laçin Koridoru'nun kapalı kalmaya devam etmesinden ve bu kapatmanın halk üzerindeki etkilerinden derin kaygı duyduklarını belirten Kim, halihazırdaki durumu tamamen kabul edilemez gördüklerini vurguladı.

Kim, “Çözüme ulaşana kadar çalışmayı bırakmayacağız” diye ekledi.

ABD’nin, koridorun ticari, insani ve özel trafiğe açılması gerektiğini yetkililerle paylaştığını ifade eden Kim, “Bu mesajı hem açık hem de özel olarak Azerbaycan hükümetinin her kademesine defalarca ilettik. Yiyecek, ilaç, bebek maması ve enerjiye erişim asla rehin tutulmamalı” dedi.

12 Eylül'de yaklaşık 20 tonluk insani yardım malzemesi taşıyan bir sevkiyatın Ağdam güzergahından Dağlık Karabağ'a geçtiği haberini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Kim, bunu yeterli bulmadıklarını vurguladı.

Kim, “Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin ek insani yardım malzemeleri haftalardır Laçin ve Ağdam kontrol noktalarının hemen dışında tutuluyor” dedi.

Kim, Kafkasya müzakerelerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Başdanışmanı Louis L. Bono’nun bölgede olduğunu ve bu yardımların ulaşması için çalıştığını söyledi.

Kim, Biden yönetiminin, Güney Kafkasya'daki barışın bölgeyi dönüştürme ve ABD çıkarlarını ilerletme potansiyeline sahip olduğuna inanmayı sürdürdüğünü belirtirken, “Artık ikili ve güvenlik işbirliğimizi genişletecek ve Avrupalı ortaklar ve müttefikler için daha büyük bir enerji güvenliği sağlayacak kalıcı bir barışa ulaşarak Rusya, İran ve Çin gibi bölgedeki kötü etkilerle mücadele etmek için stratejik bir fırsata sahibiz” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG