Erişilebilirlik

ABD'de Şubat Ayında da İstihdam Arttı


ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı istihdam raporuna göre Şubat ayında istihdam artış gösterirken aylık maaş artışlarında yavaşlama oldu ve işsizlik oranı arttı. İş piyasasında bir miktar gevşeme olduğunun istatistiklere yansıması, mali piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (FED) bu ay faiz oranlarını 50 baz puan yükseltebileceği yönündeki beklentisini geri çekmesine yol açtı.

ABD'de Şubat Ayında da İstihdam Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Şubat ayı istihdam raporu, FED Başkanı Jerome Powell'ın ABD Kongresi'nde katıldığı oturumda FED'in faiz oranlarını beklenenden daha fazla arttırmasının gerekebileceği şeklinde verdiği ifadesini izledi. Bugün açıklanan Şubat ayı istihdam raporu öncesinde mali piyasalar, FED'in 21-22 Mart tarihlerinde yapacağı toplantıda faizleri 50 baz puan arttırabileceği tahmini yürütmüştü.

Mali piyasalar şimdiyse FED'in bu ay faizleri 25 baz puan arttırmasını bekliyor. Ancak bu beklenti, önümüzdeki hafta açıklanacak Şubat ayı enflasyon raporuna göre değişiklik gösterebilir.

ABD Çalışma Bakanlığı, tarım dışı istihdamın Şubat'ta 311 bin arttığını bildirdi. Ocak ayına ilişkin rakamda revizyon yapılmasıyla birlikte daha önce 517 bin olarak açıklanan yeni istihdam edilenler sayısı, 504 bin olarak güncellendi.

Reuters'ın anketine katılan ekonomistler, Şubat'ta 205 bin kişinin istihdam edildiği tahmininde bulunmuş, çalışma yaşında olan nüfusta kaydedilen büyümeyi karşılamak için Amerikan ekonomisinin ayda 100 bin kişiyi istihdam etmesi gerektiğini kaydetmişti.

Ankete katılan ekonomistlerin Şubat ayı istihdam tahminleri 78 bin ila 325 bin arasında değişiklik gösterdi.

Şubat ayı istihdam rakamlarının beklenenin üzerinde açıklanması, Ocak'taki istihdam artışının somut olduğunun da bir göstergesi niteliğinde.

Şubat ayı rakamlarında en büyük pay, 105 bin kişiyi istihdam eden dinlence, eğlence ve konaklama sektörüyle bar ve restoranlara ait. Ancak yine de bu sektörlerde çalışanların sayısı, pandemi öncesinde istihdam edilenlerin seviyesinin 410 bin altında.

Perakende sektörü Şubat'ta 50 bin kişiye istihdam sağlarken hükümet 46 bin kişiyi işe aldı. Profesyonel ve iş hizmetleri 45 bin, sağlık hizmetleri 44 bin yeni pozisyon doldurdu. İnşaat sektöründe 24 bin kişi işe başlarken imalat sektöründe istihdam 4 bin azaldı.

Enformasyon sektöründe 25 bin, ulaştırma ve depolama sektörlerinde 22 bin pozisyon kaybedildi.

Ortalama saatlik ücretlerse Ocak'ta binde 3 artarken Şubat'ta binde 2 oranında yükseldi. Böylelikle ücretlerdeki yıldan yıla artış, yüzde 4,6'ya çıktı.

İş piyasası hala sıkışık

Ekonomistler, geçen yıl Mart ayında neredeyse sıfır seviyesinde olan faizleri yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkaran FED'in faiz artışlarına yaz aylarına kadar devam etmesini bekliyor.

İş piyasasındaki sıkışıklıksa devam ediyor. Teknoloji sektöründe çok sayıda çalışanın işten çıkarılmasına rağmen ilk kez işsizlik yardımı başvurusunda bulunanların sayısı çok düşük seyretmeye devam ediyor.

Bu haftaki veriler, Ocak ayında her işsiz için 1,9 açık iş pozisyonu olduğunu gösterdi. FED'in Amerikan ekonomisinin durumuna ilişkin "Bej Kitap" raporunda, Şubat ayında iş piyasasının "sağlam" olduğu, "arzulanan becerilere sahip ya da deneyimli çalışan bulmanın zor olmaya devam ettiği" kaydedildi.

Ocak ayında 1969 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek yüzde 3,4 olarak kaydedilen işsizlik oranıysa Şubat'ta yüzde 3,6 olarak belirlendi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG