Erişilebilirlik

Powell’dan ‘Faiz Artışı Sürecek’ Mesajı


ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell Kongre oturumunda yaptığı açıklamada, yüksek enflasyonun devam etmesi halinde faiz artışı oranlarının yükseltilebileceğini söyledi.

Senato Bankacılık Komisyonu’nun oturumunda konuşan Powell, faiz artışının güçlü ekonomiye dair verilerle yüksek enflasyonun devam etmesi halinde yürürlüğe gireceğinin mesajını verdi.

Powell'dan 'Faiz Artışı Sürecek' Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Son ekonomik verilerin beklenenden güçlü geldiğini kaydeden Powell, bu nedenle nihai faiz oranlarının önceden tahmin edilenden muhtemelen daha fazla olacağını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı, verilerin daha hızlı bir sıkıştırma politikasının gerekli olduğunu göstermesi halinde faiz artış oranını da hızlandırmaya hazırlanacaklarını kaydetti.

Powell’ın açıklamaları FED’in 21-22 Mart’taki toplantısında faiz oranlarını yarım puan arttıracağı yönündeki ihtimali arttırdı.

FED, Şubat ayındaki toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan arttırmıştı.

Powell’ın bu konuşmasından önce de, Mart ayındaki toplantıdan beklentiler çeyrek puan artış yapılacağı yönündeydi.

Oturum sırasında Demokrat senatörler yüksek enflasyonu tedarik zincirindeki sorunlara, Ukrayna savaşına ve şirketlerin yüksek kar oranlarına bağladı. Bazıları da daha fazla faiz artışının milyonlarca Amerikalı’yı işsiz bırakacağı kaygısını dile getirdi.

Powell, buna karşılık olarak enflasyonu kontrol altına almak için işsizlikte önemli bir artış olması gerektiğini düşünmediklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun son aylarda düşüş eğiliminde olduğunu belirtmekle birlikte FED’in hedefi olan yüzde 2’lik orana ulaşılması için daha uzun bir yolun olduğunu söyledi ve bu sürecin muhtemelen inişli çıkışlı olacağını vurguladı.

Ülkede enflasyon en yüksek seviyeye ulaştığı 9,1’den, 6,4’e inmiş durumda ama düşüş süreci Ocak ayında durmuş görünüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG