Erişilebilirlik

FED Raporu: "Zor Ekonomik Koşulların Farkındayız"


ABD Merkez Bankası (FED), Kongre'ye sunduğu son yarı yıl raporunda yüksek enflasyonun ekonomiye getirdiği zorlukların kesinlikle farkında olduklarını ve yüzde 2 fiyat artışı hedefine güçlü şekilde bağlı kaldıklarını bildirdi.

Rapor büyük ölçüde son ekonomik gelişmelerin ve FED'in politika toplantılarının geriye dönük değerlendirmesine yönelik olsa da FED'in tüketici harcamalarındaki mevcut artışın yıl ilerledikçe yavaşlaması ve hane halklarının pandemideki birikimlerini tüketmesine neden olabileceğine dair işaretler sundu.

Hane içi harcamalarının, harcamalarda artışı destekler nitelikte olmadığı belirtilen raporda maaşlardaki hızlı artışa rağmen, fiyatlardaki artışın, pandeminin ve yardımların sona ermesinin etkisinin enflasyona göre düzeltilmiş vergi sonrası gelirin 2022'de yüzde 1,4 düştüğü anlamına geldiği kaydedildi.

Raporda tüketici güveninin son derecek düşük olduğu ifade edildi.

Rapor genel olarak şu anda FED tartışmasına hakim olan konuları yineledi.

Bunlar arasında işgücü piyasasında yaşanan işçi eksikliği, ekonomik büyümenin fiyat artışlarını dizginlemek için daha da yavaşlayacak olması, finans sisteminin faiz arttırımlarını sorunsuz kabul etmesi ve enflasyonun Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesi yer aldı.

"Faiz oranlarında artış devam edecek"

Raporda bu nedenle FOMC'nin hızla faiz oranlarını arttırmaya devam ettiği ve artışların hedeflenen sınırlar içinde sürmesinin uygun olacağı ifade edildi.

FED Başkanı Jerome Powell'ın raporu ve FED'in politikalarını gelecek hafta kongre'de yapılacak oturumlarda değerlendirmesi bekleniyor. Powell, haftaya Salı günü Senato Bankacılık Komisyonu ve Çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komisyonu karşısına çıkacak.

Bu, Cumhuriyetçi Parti'nin geçen yıl Kasım ayındaki Kongre ara seçimlerinin ardından Temsilciler Meclisi'nde kontrolu ele geçirmesinin ardından Powell'ın Kongre karşısındaki ilk ifadesi olacak.

Rapor, daha zor mali koşulların etki yaratmaya başladığı ve yavaşlamanın temellerinin görülebileceği noktalara işaret etti.

Raporda, bankaların verdiği işletme kredilerinin 2022'ye kadar arttığı ancak "dördüncü çeyrekte yavaşladığı" ancak "gelecekteki iş temerrütlerine ilişkin bazı göstergelerin ise biraz yükseldiği" belirtildi.

Hanehalkı kredi temerrüdü oranları yükselirken, yüksek borçlanma maliyetleri karşısında verilen mortgage'larda önemli ölçüde azalma sürdü.

Rapor, işgücüne katılımdaki azalma gibi pandemi sırasında öne çıkan konuların ABD için nasıl yeni normal haline gelebileceğini de göstermiş oldu.

Rapora göre işgücü piyasasını yaklaşık 2,2 milyon potansiyel işçiden mahrum eden emekli olanların sayısındaki artış azalacağa benzemiyor.

Pandeminin işgücü üstündeki doğrudan baskısı azalmış ve göç biraz olsun toparlanmış olsa da rapora göre devam eden işçi açığının hızlı kapanması beklenmiyor.

Raporda, "Nüfusun yaşlanması nedeniyle, nüfusun emekli payındaki artışın anlamlı bir şekilde tersine çevrilmesi olası görünmüyor. İşgücüne katılım oranı pandemi öncesindeki seviyesinin çok altında kalabilir" denildi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG