Erişilebilirlik

'ABD'de Saldırı Önlendi Zanlı Gözaltında'


National Harbor, Maryland
National Harbor, Maryland

ABD’nin Maryland eyaletinde 28 yaşındaki bir zanlı, terör saldırısı planladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. IŞİD’den etkilendiği belirtilen Rondell Henry adlı zanlının, çalıntı bir kamyonla Maryland’deki turistik liman bölgesi National Harbor’da saldırı planladığı belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Maryland Savcılığı 28 yaşındaki Rondell Henry hakkında çalıntı bir kamyonu eyalet sınırları dışına çıkarmak suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Mahkeme belgelerine göre, 26 Mart günü polise, başkent Washington, DC’ye komşu Virginia eyaletinin Alexandria bölgesindeki bir alışveriş merkezinin otoparkından kiralık bir kamyonunun çalındığına yönelik ihbar geldi.

Kamyonu kiralayan sürücü, mavi bir BMW kullanan bir kişinin kendisini takip ettiğini ve daha sonra bu kişinin alışveriş merkezinin otoparkında, kullandığı aracı kamyondan birkaç araç uzağa park ettiğini fark ettiğini söyledi.

Polis ihbar üzerine olay yerine gittiğinde kiralık kamyonun çalındığı yerin yakınlarında BMW marka otomobili buldu. Araç Rondell Henry adında bir kişi üzerine kayıtlıydı.

27 Mart günü, çalıntı kiralık kamyonu Maryland’de National Harbor’da bulundu. Bölgedeki güvenlik kamerası görüntülerinde zanlı Rondell Henry’nin park ettikten sonra araçtan çıktığı görüldü. Rondell Henry de bir gün sonra yakalandı.

Mahkeme belgelerinde Rondell Henry IŞİD’den etkilendiğini iddia edildi. Çaldığı kamyonu da Maryland’deki turistik National Harbor bölgesinde kaldırımdaki yayaların üzerine sürmeyi hedeflediği belirtildi.

ABD’li yetkililer olayla ilgili delil toplamaya devam ettiklerini ve soruşturma kapsamında şimdiye kadar elde edilen delillerin de incelendiğini belirtti.

'Fransa’dakine benzer terör saldırısı düzenleyecekti'

Gözaltı belgelerine göre Rondell Henry İslam inancına göre yaşamayanlara karşı bir süredir nefret besliyordu. Yabancı teröristlerin videolarından etkilenen Henry, 2016 yılında IŞİD’in üstlendiği Fransa’nın Nice kentini hedef alan saldırıya benzer bir terör saldırısı gerçekleştirmek istedi.

Zanlı kamyonu çaldıktan sonra 27 Mart günü saat sabah 05.00’te Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’na gitti. Kamyondan inip terminale girerek güvenliği geçmeye çalıştı ancak başaramadı.

Dulles Uluslararası Havalimanı’nda güvenliği aşamayan zanlı Maryland’deki National Harbor’a yöneldi. Aracı National Harbor’da park ederek etrafta yürümeye başladı ve daha sonra geceyi geçirmek üzere limandaki teknelerden birine saklandı.

28 Mart Perşembe günü polis çalıntı kiralık kamyonunun yerini tespit etti. Teknenin güvertesinden atlayarak kaçmaya çalışan zanlı yakalandı.

Rondell Henry’nin Salı günü öğle saatlerinde mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG