Erişilebilirlik

ABD ve Güney Kore’den Pyongyang’a Tatbikatlı Gözdağı


ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, gelecek hafta Güney Kore’yle ortak askeri tatbikata başlayacaklarını açıkladı. Her yıl düzenlenen tatbikata Çin ve Kuzey Kore karşı çıkıyor.

Çin'in başkenti Pekin'i ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Dunford, ABD’nin Güney Kore’yle tatbikatlarını azaltmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

Dunford, “Eğer Kuzey Kore, Japonya’yı, Kore’yi, Amerika’yı ve açıkçası Çin’i tehdit edebilecek nükleer ve balistik çalışmalarından vazgeçme isteği göstermezse, ben de tatbikatlarımızdan dönüş olmasını desteklemem” dedi.

“Ulchi Özgürlük Gardiyanı” olarak bilinen tatbikat, 16 Ağustos’ta başladı. Askeri yetkililer yumuşak bir başlangıç yapıldığını, tatbikatın büyük bölümünün 21 Ağustos’ta planlandığını söylüyor.

Dunford, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidine karşı askeri bir çözümün korkunç olacağının farkında olduğunu da belirtti ancak; “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ABD'yi tehdit edebilecek nükleer başlıklı balistik füze geliştirmesine izin vermek de düşünülemez” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Başkan Donald Trump’ın, komutanlardan güvenilir ve uygulanabilir askeri seçenekler geliştirmesini istediğini, bunu da yaptıklarını söyledi.

Dunford, askeri seçeneğin, diplomatik ve ekonomik baskının başarısız olması durumunda değerlendirileceğini de belirtti ve amacın Kore yarımadasını barışçıl bir şekilde nükleer silahlardan arındırmak olduğunu vurguladı.

Joseph Dunford, daha geniş bir siyasi tartışma ortamının şartlarını belirlemek için, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararlarının hızla uygulanması gerektiğine herkesin inandığını belirtti.

ABD’nin, Kuzey Kore’ye karşı yeterli çabayı göstermemekle eleştirdiği Çin, bu hafta harekete geçmişti. Pekin, Kuzey Kore’den kömür, demir cevheri ve deniz ürünleri ithalatını durdurmuştu.

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nden Çin uzmanı Richard Bush, Pekin’in ithalat kararının, Kore yarımadasını nükleer silahlandırmaktan arındırmanın ötesinde amaçlar taşıdığını söylüyor.

Bush’a göre Çin’in bu yasakları uygulamasının sebebi, kendi vatandaşlarına ve kuruluşlarına Batı’da yaptırım uygulanmasından çekinmesi.

Richard Bush, ABD’nin ve müttefiklerinin, olası aldatmacalara karşı Çin’i yakından izleyeceğine de dikkat çekiyor. Zira Pekin geçmişte Pyongyang’a karşı harekete geçmeye direnmişti.

Çin geçen hafta BM Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Kore’ye yaptırımlardan yana oy kullanmıştı. Bu yaptırımların Pyongyang’a maliyetinin yılda bir milyar doları bulması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG