Erişilebilirlik

ABD ve Rusya'dan 'Suriye Toplantısı' Önerisi


ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları, John Kerry (solda) ve Sergei Lavrov
ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları, John Kerry (solda) ve Sergei Lavrov
Amerika ve Rusya, isyancılarla Esat hükümetini de bir araya getirecek Suriye konulu bir uluslararası konferans düzenleme konusunda anlaştı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry dün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la bir araya geldi. Görüşmelerde Suriye’de siyasi geçiş süreci ele alındı.

Kerry bu tarz bir toplantının, Amerika’nın isyancıları silahlandırıp silahlandırmama kararını etkileyebileceğini söyledi. Amerika Dışişleri Bakanı, siyasi geçiş sürecine karşı yaşanabilecek tek alternatifin ise şiddetin artması ve Suriye’nin bölünme olasılığı olduğunu belirtti.

Lavrov da böyle bir toplantının mümkün olduğunca çabuk yapılması çağrısında bulundu, Rusya’nın öncelikli kaygısının Suriye halkı olduğunu söyledi.

Amerika ve Rusya, Suriye krizinin çıktığı iki yıldır krizin nasıl çözüleceği konusunda büyük anlaşmazlık yaşıyor. Rusya uzun yıllardır müttefiki olan Esat rejimine, Amerika ise isyancılara yardım ediyor.
İsyancı grup BM askerlerini rehin aldı

Öte yandan Suriyeli bir isyancı grup, Golan Tepeleri’nde dört Filipinli Barış gücü askerini rehin aldı. İsyancı Yarmuk Şehitleri Tugayı, kararın bölgedeki Birleşmiş Milletler askerlerinin güvenliğini sağlamayı amaçladığını bildirdi.

BM askerleri, Suriye ve İsrail arasında 1967 yılında varılan ateşkesi denetlemek amacıyla Golan Tepeleri’nde hafif zırhlı teçhizata sahip gözlemci askerler bulunduruyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Filipinli askerlerin gözaltına alınmasını kınadı ve derhal serbest bırakmaları çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG