Erişilebilirlik

ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Biraraya Geliyor


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kuzey Kutbu Konseyi toplantıları için İzlanda'da.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kuzey Kutbu Konseyi toplantıları için İzlanda'da.

ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları bugün İzlanda’nın Reykjavik şehrinde biraraya geliyorlar. İki bakan, İzlanda’a düzenlenecek Kuzey Kutbu Konseyi toplantısı kapsamında görüşecekler.

Bu buluşma, iki ülke arasında tansiyonun yüksek olduğu son dönemde ilk kez bakanların yüz yüze görüşmesi olacak. Dışişleri bakanlarının görüşmesi aynı zamanda önümüzdeki ay ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yapacakları görüşmeye de hazırlık niteliğinde olacak.

Görüşme öncesi ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu görüşme Moskova’yla daha istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki tesis edip- edemeyeceğimiz konusunda bir test imkanı sunacaktır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, uluslararası kamuoyunu kutup bölgesinin askeri bölge haline getirilmemesi konusunda uyardı. Amerika, Rusya’yı yabancı gemilerden kutup bölgesinde geçiş izni talep etmekle ve bölgedeki gemileri tehdit etmekle suçlamıştı.

Blinken, İzlanda Dışişleri Bakanı’yla ortak basın toplantısında konuya ilişkin olarak Rusya’nın Kuzey Denizi’nde uluslararası hukuka aykırı deniz hakları iddialarında bulunduğunu söyledi.

Blinken’in bu açıklamasından bir gün önce de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ Bu çok uzun zamandır herkesçe malum ki burası bir alanımız bizim toprağımız. Kuzey Kutup bölgesindeki kıyılarımızın güvenliği bizim sorumluluğumuzdur” dedi.

Küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erimeye başlaması üzerine Kuzey Kutbu'nda daha fazla kara parçası erişilebilir hale geldi. Son yıllarda Rusya Cumhurbaşkanı Putin, kutuplar bölgesini Rusya için öncelikli stratejik bölge haline getirdi. Bu durum, bölgeye askeri faaliyetler ve madencilik faaliyetleri nedeniyle yatırım yapan Kuzey Kutbu Konseyi üyeleriyle Rusya arasındaki gerilimi arttırıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG