Erişilebilirlik

ABD’ye Öğrenci Olarak Geldi, İşadamı Oldu


Cemre Güngör
Cemre Güngör
1999 yılında Türkiye’de henüz 12 yaşındayken arkadaşlarıyla kurduğu web tasarım şirketiyle, Byte dergisine konu olan Cemre Güngör, bugün New York’ta Branch Media şirketinin kurucularından biri.

Cemre Güngör, New York’ta 2011 yılında iki arkadaşı ile kurduğu şirketle SV Angel ve diğer yatırım şirketlerinden 2 milyon dolar finansman aldı. Şirkette şu an sekiz kişi çalışıyor, Cemre Güngör de Branch sitesinin baş tasarımcısı.

Cemre Güngör ile yaptığımız söyleşi:

VOA: Kaç yıldan beri yurt dışındasınız? Kendinden bahseder misiniz?”

Cemre Güngör: “Beş yıldır yurtdışındayım. Önceçdeğişim öğrencisi olarak iki yıl Finlandiya'da kaldım. Daha sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Bilgisayar Mühendisliği programını bitirip New York'a NYU'da master yapmaya geldim.”

VOA: “branch.com nasıl başladı?”

Cemre Güngör: Ortaklarımla 2011 yılının Ağustos ayında tanıştık. Josh Miller ve Hursh Agrawal birlikte bir yarışmaya katılıp kazanmışlardı ve Dogpatch Labs adlı bir ortak çalışma ofisinde projenin ilk adımlarını atıyorlardı. Ben de aynı ofiste bir ek proje üzerinde çalışıyordum. Geceleri ve hafta sonlarını aynı yerde geçirirken şans eseri tanıştık ve ben onlara ufak ufak yardımcı olmaya başladım. Bu sırada sitemizin adı Roundtable idi. Proje geliştikçe ikisi okulu bırakmaya karar verdi, ben de okulu bitirirken proje üzerinde çalışmaya devam ettim.”

Branch Media’nın kurucuları, soldan sağa, Hursh Agrawal, Cemre Güngör ve Josh Miller
Branch Media’nın kurucuları, soldan sağa, Hursh Agrawal, Cemre Güngör ve Josh Miller

Branch Media’nın kurucuları, soldan sağa, Hursh Agrawal, Cemre Güngör ve Josh Miller

VOA: “Branch Media’yı ve yapmak istediklerinizi anlatır mısınız?”

Cemre Güngör: “İnternet üzerinde düzeyli sohbet veya tartışma yapmak için iyi bir ortam olmadığını fark ettik. Bildiğiniz gibi gazetelerin veya YouTube gibi sitelerin yorum kısımları, karşılıklı iletişim kurmak için iyi bir ortam değil, kullanıcılar ya bir yorum bırakıp ortadan kayboluyorlar, ya da birbirleriyle kavga ediyorlar. Bazı sitelerin çok düzeyli yorum bölümleri var, ama yine de bu yorumlar sayfanın en altında, makaleden sonra geliyor. Forumlar hala 90'ların teknolojisini kullanıyorlar ve internetin geri kalanından, sosyal medyadan çok soyutlanmış durumdalar. Acaba düzeyli karşılıklı konuşma ve tartışma kendi başına bir içerik oluşturabilir mi diye düşündük ve haklı çıktık.

Herhangi bir konuda bir makale okumaktansa, bu konunun tartışıldığı bir Branch sayfası okumak daha keyifli ve bilgilendirici, çünkü karşılıklı sohbet ortamında farklı bakış açıları ortaya çıkıyor.

Branch'in kullanıldığı şekiller özetle şöyle:

  • belirli bir konu kısmında uzmanlaşmış kişiler, sakin bir ortamda fikir alış verişi yapıyorlar - örneğin iPhone uygulaması yapan programcıların karşılaştıkları zorlukları veya ipuçlarını paylaştıkları bir grup var.
  • basın/yayın organları, bir konuda bilgili kişileri davet edip panel tartışması düzenliyorlar - örneğin PBS kanalı Obama'nın hayatını inceleyen gazetecileri bir sohbet odasına yerleştirip onlarla birlikte sanal bir panel tartışması düzenledi.
  • şirketler müşterilerinden geri bildirim almak için onlarla bir sohbet düzenliyor - örneğin Hyatt otel zinciri, otel deneyiminizi nasıl iyileştirebiliriz tartışması düzenledi ve bu sohbet odasında küçük bir grup karşılıklı sohbet etti.




VOA: “Nasıl finansman buldunuz ve bulmadan önce nasıl zorluklar yaşadınız?”

Cemre Güngör: “Sitemizi Eylül 2011 ayında Roundtable adıyla açtık. Bu sırada hem sitedeki kullanıcıları, hem de konuları kendimiz belirliyorduk. Bağlantılarımızı kullanarak birer birer tartışmacıları siteye aldık ve birkaç başarılı tartışma düzenledik - internet şirketleri ve tasarım hakkında. Ne kadar teknik açısından basit olursa olsun, çalışan bir sitemiz olduğu için yatırımcılarla konuşmamız daha kolay oldu.

Doğal olarak yatırım almadan önce birçok kez reddedildik. Ortaklarım bu proje yüzünden okulu bıraktıkları için büyük stres altındaydı. Ben de aynı zamanda okulu bitirmeye ve yüksek lisans tezimi yazmaya çalıştığım için zaman bulma konusunda çok sıkıntı çektim. Yatırım alıncaya kadar hiçbirimizin doğru dürüst bir sosyal hayatı olmadı, hafta sonlarını 10-12 saat ofiste çalışarak geçirdik.

Obvious, Twitter ve Blogger servislerini icat eden Ev Williams, Biz Stone ve Jason Goldman'ın açtığı yatırım şirketi, yaptığımız ürünün onların vizyonuna uyması nedeniyle bizimle ilgilendi. CEO'muz Josh, yatırımcılarla konuşmak için California'ya gitti ve Obvious'la tanışmalarından kısa bir süre sonra Hursh ve ben de onlarla tanışmak için bir günlüğüne San Francisco'ya gittik.”

VOA: “Yatırım aldıktan sonra Branch ve sizin için neler değişti?”

Cemre Güngör: “Yatırım almamızla benim okulu bitirmem aynı zamana rastladığı için ben proje üzerinde tam zamanlı çalışmaya başladım. İlk beş ay tam zamanlı çalışanımız yoktu, ben ve iki ortağım kendi başımıza çalışıyorduk, bu yüzden çalışma tarzımızda fazla bir değişiklik olmadı. Ekip büyüdükçe daha büyük projeler üzerinde çalışmaya başladık ve proje yönetimi konusunda daha dikkatli olmamız gerekti.

Ocak 2013'te ortak çalışma ofisinden çıkıp kendi ofisimizi kiraladık, bu benim için en büyük değişiklik oldu. Bir masa etrafında çalışan üç kişiydik daha bir yıl önce, şimdi kendi mobilyamız, kendi ofisimiz var, inanması güç.”

VOA: “Şu anda Branch Media’da kaç kişi çalışıyor?”

Cemre Güngör: “Ekibimiz sekiz kişi. Ortaklarımdan Josh CEO'muz, Hursh proje yönetimi ile ilgileniyor. Ben sitenin baş tasarımcısıyım. Bunun dışında bir mühendisimiz, bir baş mühendisimiz, bir tasarımcımız, basın/yayın organları ve kullanıcılarımızla olan bağlantılarımızı sağlayan bir görevli var. Yatırımcılarımızdan Jason Goldman da çoğu zaman ofisimizde ve ekibimize rehberlik ediyor.

Yani toplam 5 kişi ürünün kodlaması ve tasarımı ile ilgileniyor.”

VOA: “Ekip olarak üstesinden gelmekte zorlandığınız engellerle karşılaştınız mı?”

Cemre Güngör: “Çoğu start-up şirketi 'bir odaya kapanıp üç ay kod yazıp ürünü ortaya çıkarırsak başarılı oluruz' diye düşünüyor. Ama ürün kullanıcıların eline geçmeden önce neleri beğenecekler, neleri anlamayacaklar, bilmek çok zor. Bu yüzden çok esnek olmak ve sürekli vizyonu yeniden değerlendirmek gerekiyor. Uzun vadeli plan yapmak çok zor.”

VOA: “Sosyal ağ girişimcisi olarak, keşke başka türlü yapsaydım dediğiniz oldu mu?”

Cemre Güngör: “Branch'in çok kaliteli bir tartışma ortamı olmasını istedik, ama bunu yaparken fazla yüksek standartlar ortaya koyduk. Bu yüzden sitemizde yazmasını istediğimiz bazı kişiler 'ama ben Branch'te yazacak kadar ünlü değilim' diye düşündü. Bunu yavaş yavaş düzelttik ama önceden farkında olsaydık çok daha iyi olurdu.”

VOA: “Bundan sonra yapmak istedikleriniz neler?”

Cemre Güngör: “Branch elit tartışma alanında çok başarılı oldu, İnternet'te düzeyli, kargaşasız karşılıklı konuşabileceğiniz başka bir yer yok. Ama 'elit' veya ciddi olarak düşünmeyeceğiniz bir çok konu, ama aynı düzeyli, samimi ortamdan yararlanabilir. O yüzden ürünümüzü daha geniş bir kitleye sunmak istiyoruz.

Kişisel olarak, ben okulu bitirdiğimden bu yana sanat projelerimle ilgilenmeye pek vakit bulamadım. Master tezim fiziksel ortamda veri görselleştirmesi üzerineydi örneğin. İnternet ortamında olmayan projeleri özlüyorum biraz.”


Byte dergisinde 1999 yılında çıkan yazı:

Web tasarımcısı arıyor musunuz?
Tasarlanacak ve Internet’te site yeri bulunarak, kamuya açılacak bir Web sitesi düşünüyorsanız, ama şimdi oturup HTML ve onun gerektirdiği grafikten sese ve videoya, Javascript’ten ODBC’ye kadar bir yığın teknolojiyi öğrenmeye zamanınız yoksa, size Web tasarımcısı bir ekip lazım! Eğer Web tasarım ekibinin geleceğe dönük ve öğrenmeye açık, azimli ve kendi arasında çok iyi anlaşmış bir takım olmasını istiyorsanız, size Cyan Design’ı tavsiye ederim. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, ne dilde isterseniz, hangi teknik ve teknoloji ile yapılması
gerekiyorsa onunla, istediğiniz siteyi yaptırtabilirsiniz. Aslında sözü burada kesip, bu sitede sizi bekleyen sürprizi kendiniz bulun isterdim, ama bu şeker şeylerden söz etmemiş olurdum. Bu ekibin özelliği, sekiz üyesinin de 12 yaşında olması. (İlk defa bir BT ekibinden söz edebilmek için annelerinden-babalarından izin aldım!)

Cyan Design
Cyan Design


Web dahil hemen her türlü mültimedya projenizi baştan sona götürecek bu ekibin üyelerini kısaca tanıtayım:

Adnan: CD-ROM tasarım bölümünde görevli; fırsat bulduğunde basketbol ve patenle ilgileniyor; gitar çalıyor.

Cemre Güngör
Cemre Güngör
Ayda: Ekipte CD-ROM tasarımı yapıyor; org ve flüt çalıyor, paten yüzme ve dansla ilgili.

Berçin: Web tasarım bölümünün üyesi; piyano çalıyor, şarkı söylüyor; yüzme, paten ve buz pateni ilgi alanına giriyor.

Berfu: İçerik üretiminde görevli; Dans ve paten zevklerinin yanısıra, resim yapıyor, kitap okumayı seviyor, ve cimnastik yapıyor.

Cemre: Ekibin lideri ve Web tasarım işlerinde çalışıyor; flüt çalıyor; kitap okuyor; en son Leader Effectiveness Training (Etkili Liderlik Eğitimi) kitabını bitirdi; yüzme ve paten kayma zevkleri arasında.

Ece: Web tasarım bölümünde görevli; piyano çalıyor; resim yapıyor; müzik dinlemeyi ve kitap okumayı seviyor.

Sera: Projede içerik üretiminde görev alıyor; voleybol, paten ve tenisle ilgili; ayrıca piyanoya başladı.

Sinem: Web sitesi ve diğer projelerde üretim ekibinde çalışıyor; bunun yanısıra basketbol, yüzme ve patenden hoşlanıyor; ayrıca piyano çalıyor.

Bu arkadaşları size tanıtmakta, onları tanımanızı sağlamak dışında bir amacım daha var. Bu tasarımcıların sitesini gördüğümden beri yazacağım şeyleri kafamda oluşturduğum sırada, ekip üyelerinden Berçin’in babası, Prof. Dr. Tezer Kutluk (izin belgesinin bir kıyısına düştüğü şu notla) benim aklımdan geçenleri öyle güzel özetliyor ki, aynen aktarmak istiyorum:

“Bilgi teknolojisinin baş döndürücü hızla geliştiği dünyamızda insanoğlunun en önemli sorunu değişime ayak uydurabilmektir. Toplumun her kesiminde, her türlü iş kolunda, bilimde, sanatta değişimi yönetenler toplumu yönlendirenler olacak; bu teknolojileri iyi kullanan toplumlar daha da hızlı gelişecekler ve daha ileri noktalara varabileceklerdir. Çocuklarımızın bilgi teknolojisinden yeterince yararlanmalarını sağlamak, gelecek kuşaklara olan sorumluluklarımızdandır.”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG