Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklenenden Az Arttı


İşsizlik maaşı yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalılar’ın sayısı geçen hafta ılımlı bir artış gösterdi. Bu durum, ABD Merkez Bankası’nın talebi azaltmak için agresif faiz artışları yapmasına rağmen işgücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Çalışma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, mevsimsellikten arındırılmış eyalet işsizlik maaşı başvurularının 17 Eylül'de sona eren haftada 5 bin artarak, 213 bine yükseldiğini bildirdi.

ABD'de İşsizlik Maaşı Başvuruları Beklenenden Az Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Bir önceki haftaya ait veriler, daha önce bildirilenden 5 bin daha az başvuru yapıldığını gösterecek şekilde revize edildi. Reuters anketine katılan ekonomistler 218 bin başvuru yapılacağını tahmin ediyorlardı.

ABD Merkez Bankası dün 75 baz puanlık faiz artışı kararı alarak, bu büyüklükteki üçüncü art arda artışını gerçekleştirdi ve bu yıl daha büyük artışların olacağının sinyallerini verdi.

FED Başkanı Jerome Powell gazetecilere verdiği demeçte, "işgücü piyasasının soğumaya başladığına dair çok az kanıt var" dedi ve bunun "dengesiz olmaya" devam ettiğini söyledi.

FED, Mart ayından bu yana politika faizindeki 75 baz puanlık artışlarla mevcut aralığı olan yüzde 3- 3,25'e çıkardı.

Ekonomistler, COVID-19 pandemisi sırasında virüsün neden olduğu uzun süreli hastalıklar nedeniyle bazı çalışanların işgücü piyaysasından çekilmesinin ardından, şirketlerin geçen yıl işe alımda zorluklar yaşaması nedeniyle mevcut çalışanlarını kadrolarında tutmaya devam ettiğini söylüyor.

Temmuz sonunda 11,2 milyon iş ilanı vardı. Bu da her işsiz kişiye iki iş düştüğü anlamına geliyor.

Bu veriler, hükümetin Eylül ayı istihdam raporunun tarım dışı istihdam için işletmelerle anket yaptığı dönemi kapsıyor.

Ağustos ve Eylül anket dönemleri arasında başvurular düştü. Ağustos ayında işe alımlar 315 bin arttı. Şu anda 240 bin olan istihdam pandemi öncesindeki seviyenin altında.

İlk haftadan sonra işsizlik yardımı almaya devam edenlerin sayısı 10 Eylül'de sona eren haftada 22 bin azalarak 1 milyon 379 bine düştü.

Gelecek hafta açıklanacak olan ve işe alımlar için bir gösterge niteliği taşıyan devam eden başvurulara ilişkin veriler, Eylül ayındaki istihdam artışı tablosuna daha fazla ışık tutacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG