Erişilebilirlik

ABD'de Kaçak Göçmenler Sorununa Yeni Bir Boyut


ABD'de Kaçak Göçmenler Sorununa Yeni Bir Boyut
ABD'de Kaçak Göçmenler Sorununa Yeni Bir Boyut

Amerikan hükümeti, binlerce yasadışı göçmeni sınırdışı etmeye çalışan iki kentin kararını gözden geçirmeye hazırlanıyor. Geçen mali yıl içinde 396,000 kaçak göçmen sınırdışı edildi. 300,000 kişi ise sınırdışı edilmeyi bekliyor.

Maryland eyaletinin Baltimore kentindeki federal yetkililer, kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmesine ilişkin mahkeme kararlarını tek tek inceliyor.

Aynı konu Denver kentinde de gündemde. Her iki kentte de ağır suçlardan sabıkası bulunmayan kaçak göçmenlerin kalmasına izin verilmesi planlanıyor. Maryland Eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Pat McDonough, uygulamadan memnun değil. McDonough, Baltimore kentinin kaçak göçmenlerin barınağı haline getirildiğini söylüyor. McDonough, “Bu uygulama yüzünden kaçak göçmenler Baltimore’a akın edecek. Bu tür bir göçmen akınının bedeli, kent için ağır olur,” diye konuşuyor.

Pat McDonough, kaçak göçmenler yüzünden hastanelerde daha çok birikme olacağı, yasal göçmenlerin iş bulmakta zorlanacağı, kamu sağlığının olumsuz etkileneceği görüşünde.

Amerika Göçmen ve Gümrükler Dairesi ise kaynaklarını, ağır suç işleyen ve ülkeye kısa süre önce yasadışı giriş yapan kaçaklarla mücadele için kullanmak istediğini söylüyor.

Göçmen yanlısı gruplar ise, bütçesini arttırmak ve istatistiki verileri yüksek göstermek için son zamanlarda dairenin kaçak göçmenlere karşı sıkı bir kampanya yürüttüğü görüşünde.

Birçok eyalet de son zamanlarda daha sıkı göçmenlik yasaları çıkarıyor. Ancak federal hükümet, bu tür yasaları yargı yoluyla engellemeye çalışıyor ve bu konuda asıl yetki sahibinin eyaletler değil, federal hükümet olduğunu göstermek istiyor. Sınırdışı kararlarına karşı çıkan bazı gruplar, bu uygulama yüzünden Amerika’da doğan çocukların ailelerinden ayrılmak zorunda kaldıklarına işaret ediyor.

Iowa City gibi bazı kentlerde ise, kaçak göçmenleri federal hükümetten korumak için özel uygulamalar başlatma girişimleri var. Şu ana kadar 30 kentte, yetkililerin, bireylere yasal statülerinin ne olduğunu sormalarını yasaklayan benzer uygulamalar başlatıldı. Uygulamayı destekleyenler, bunun kentlerin sosyal ve mali dokusu için yararlı olduğunu iddia ediyor. Ancak bu görüş, göçmenlik karşıtlarını çileden çıkarmaya yetiyor.


XS
SM
MD
LG