Erişilebilirlik

ABD'de Lise Öğrencileri Fen Derslerinde Zayıf


Öğretmen Fred Tenyke fen bilimleri dersinde ders anlatırken
Öğretmen Fred Tenyke fen bilimleri dersinde ders anlatırken

Amerika’da lise son sınıf öğrencileri, fen derslerinde yapılan sınavlarda diğer ülkelerdeki akranlarına oranla kötü not alıyorlar. Eğitimciler, bunu değiştirmenin tek yolunun lisede fen derslerine ağırlık verilmesi olduğunu söylüyor. Amerika’nın Sesi bunu uygulayan bir okulu ziyaret etti.

Emekli mühendis Dave Weiss, Maryland eyaletindeki Georgian Forest ortaokulundaki öğrencilerle konuşuyor. Weiss, haftada bir gün öğretmen Fred Tenyke ile birlikte fen derslerine giriyor ve öğrencilere projelerinde yardım ediyor. İki öğretmen, öğrenciler gelmeden o gün verilen ödevin ayrıntılarını gözden geçiriyor.

Ödev, hareket gücünü gösteren bir deney. Öğrenciler deneyde kağıttan yapılmış bir araba ve ip kullanıyor.

Weiss, Amerika Fen Bilimlerini Geliştirme Birliği’nce desteklenen bu programda yıllardır gönüllü olarak çalışıyor. Programa katılan mühendis ve bilimadamları, ortaokul öğretmenlerini fen bilimleri alanında eğiterek, öğrencilerin daha iyi yetişmesini sağlamayı amaçlıyor. Diğer gönüllü arkadaşlarıyla birlikte öğretmenlere çok deneyimli olmadıkları pratik uygulamalarda yardımcı olan Weiss, “Ortaokullarda sınıf öğretmenleri, hem fen derslerini hem de İngilizce ve matematik gibi dersleri aynı anda öğretiyor. Bir öğretmenin fen alanında çok bilgisi yoksa doğal olarak ders programında bu konulara daha az yer veriyor,” diye konuşuyor.

Fen derslerini birkaç ay önce öğretmeye başlayan Tenyke de, “Çoğu zaman müfretta olan ve kitaplarda okuduğum bilgileri öğrencilere anlatıyorum. Dave, bu bilgileri tamamlayan deneyler göstererek konuları daha ilgi çekici hale getiriyor. Böylece, bu bilgileri yaşamlarında ve kariyerlerinde kullanma şansları oluyor,” şeklinde konuşuyor.

Emekli mühendis Weiss, Amerikalı öğrencilerin fen dalında Çin, Japonya, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya gibi ülkelerdeki akranlarından geride kalmasını kaygı verici buluyor. Ancak bu durumun değişeceği konusunda umutlu. Tenyke ise, Weiss gibi gönüllüler sayesinde bunun gerçekleşmesinin daha kolay olacağı görüşünde.

Dave Weiss de kendisi gibi mühendis olmaları için erken yaşlarda çocuklara bilim sevgisini aşılamak gerektiğini düşünüyor.


XS
SM
MD
LG