Erişilebilirlik

ABD'de Yeni Bir Borç Tavanı Krizi mi?


ABD hükümetinin Şubat sonunda borç tavanını yeniden yükseltmek için Kongreye çağrı yapması harcamalarda kesinti şartını koşan Cumhuriyetçilerle yeni bir siyasi çatışma yaratabilir

Amerikan Hükümeti, beklenenden daha erken bir tarihte, Şubat ayı sonunda borçlarını ödeyemez duruma düşebilir. Maliye Bakanlığı Kongre’yi bu konuda uyardı, işbirliği çağrısında bulundu.

Maliye Bakanı Jacob Lew, Aralık ayında Kongre liderlerine yaptığı açıklamada, borçlanma limitine Şubat ayı sonunda ulaşılacağını bildirdi. Bakan Lew, hükümetin borçlarını ödeyemez duruma düşmemesi için geçtiğimiz günlerde Kongre’yi, Şubat sonuna kadar borç tavanını yeniden yükseltmeye çağırdı.

Amerika’nın borç miktarı, 17 trilyon 300 milyar dolar. Bu miktar, her geçen gün artıyor. Hükümet geçen yıl Ekim ayında borç tavanındaki limiti kaldırmıştı. Ancak bu limit, 7 Şubat’tan itibaren yeniden uygulamaya girecek. Bu noktada Maliye Bakanlığı yetkilileri borçları ödemeye devam edebilmek için ‘olağanüstü önlemler’ olarak tanımladıkları bazı yöntemlere başvurabilirler.

Borç tavanını yükseltme konusu, son yıllarda Washington’da çok ateşli tartışmalara neden oldu. Demokrat Partili Başkan Obama hiçbir ön koşul olmadan borç tavanının yükseltilmesini istiyor. Başkan Obama’nın gerekçesi, Amerika’nın daha önceki borçlarını ödemek için bu paraya ihtiyacı olması. Ancak Obama’nın Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili muhalifleri, borç tavanını yükseltmeden önce hükümet harcamalarında kesinti yapılmasında ısrar ediyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı John Boehner, borç tavanı tartışmalarının ne gibi müzakerelerle çözüme kavuşturulacağı hakkında hiçbir fikri olmadığını, ancak Amerika’nın hiçbir şekilde borçlarını ödeyemez duruma düşmemesi gerektiğini söyledi: ”Bildiğim tek şey, borçlarımızı ödeyemez hale düşmememiz gerektiği. Bu uçurumun kenarına yaklaşmamalıyız.”

Başkan Obama’nın görev başında olduğu son 5 yıldır Amerika’nın harcamaları ve borç sorunları, Kongre’nin en tartışmalı gündem maddelerinden biri haline geldi. Kongre, Başkan Obama’nın 2014 yılı için istediği 1 trilyon 100 milyar dolarlık hükümet bütçesini geçtiğimiz günlerde onayladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG