Erişilebilirlik

ABD'den Türk İşadamına Yaptırım


ABD Maliye Bakanlığı binası.
ABD Maliye Bakanlığı binası.

Biden yönetimi Türk işadamı Sıtkı Ayan'ı ve şirketlerini, İran Devrim Muhafızları adına petrol satışına aracılık etmek ve kara para aklamak suçlamalarıyla yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ayan'ın şirketlerinin İran petrolü için uluslararası satış sözleşmeleri yaptığı, sevkiyatlar ayarladığı ve gelirleri aklamaya yardım ederek İran Devrim Muhafızları'nın bir kolu olan İran Kudüs Gücü adına petrolün kaynağını gizlediği bildirildi.

"Ayan milyonlarca dolar değerinde petrolün Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa'ya satışı için ticari sözleşmeleri oluşturdu" denilen açıklamada, daha sonra bu gelirlerin Kudüs Gücü'ne aktarıldığı belirtildi.

Ayan'ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve iki diğer Türk vatandaşının da merkezi Cebelitarık'ta bulunan ve bu faaliyetler için aracı olarak kullanılan ASB Şirketler Grubu'nun da aralarında olduğu 26 şirketle birlikte, kara listeye alındığı kaydedildi.

Reuters haber ajansı Sıtkı Ayan'a, oğlu Bahaddin Ayan'a ve ortağı Kasım Öztaş'a yorum için ulaşamadı. Ayan'ın ASB Şirketler Grubu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da haber ajansının sorularını henüz yanıtlamadı.

Sıtkı Ayan
Sıtkı Ayan

ABD Maliye Bakanlığı, yaptırım listesine alınan kişilerin, mal varlıklarını donduruyor ve genellikle Amerikalılar'ın bu kişilerle ticaret yapmasını engelliyor. Listedeki isimlerle ticari ilişkilere girenler de yaptırım riskiyle karşı karşıya kalıyor.

ABD'nin bu hamlesi Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili anlaşmazlıklar ve Rus hava savunma sistemi S-400 satın alması gibi bir dizi nedenle ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geldi.

Son olarak Washington, Ankara'nın YPG’ye karşı olası bir kara harekatının hazırlığını yaptığını açıklamasının ardından Türkiye'yi, bu harekattan kaçınması konusunda uyarmıştı. Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak gördüğü YPG, ABD'nin Suriye'de IŞİD'le mücadelede desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı gruba öncülük ediyor.

Washington, İran'a karşı kapsamlı yaptırımları sürdürürken bir yandan 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için de baskı yapmaya devam ediyor.

Eski Başkan Donald Trump'ın 2018 yılında ABD'yi anlaşmadan çekmesinin ardından Başkan Joe Biden, İran'ın anlaşmaya geri dönmesini müzakere etmeye çalışıyor.

2015 anlaşması, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlayarak Tahran'ın nükleer silah geliştirmesini zorlaştırmanın karşılığında ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların hafifletilmesini içeriyordu. İran nükleer silah geliştirmeye çalıştığı suçlamalarını reddediyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG