Erişilebilirlik

ABD’den Suriye'ye Hava Saldırıları


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin misilleme saldırılarıyla İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gruplar tarafından kullanılan tesislerin hedef alındığını söyledi
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin misilleme saldırılarıyla İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gruplar tarafından kullanılan tesislerin hedef alındığını söyledi

ABD, Amerikalı bir sözleşmeli çalışanın öldürülmesinin ardından Suriye'ye dün gece İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gruplar tarafından kullanılan tesisleri hedef aldığı hava saldırıları düzenledi.

Pentagon, ABD ordusunun dün gece Suriye'de, bir sözleşmeli çalışanının ölümüne, bir diğer sözleşmeli çalışan ve 5 ABD askerinin yaralanmasına neden olan insansız hava aracı (İHA) saldırısından sorumlu tuttuğu İran'a bağlı gruplara karşı çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

ABD’den Suriye'ye Hava Saldırıları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Hem ABD personeline yönelik saldırı hem de buna verilen yanıt Pentagon tarafından dün gece geç saatlerde aynı anda açıklandı.

ABD personeline yönelik saldırının dün öğle saatlerinde Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke yakınlarındaki bir koalisyon üssünde gerçekleştiği belirtildi.

İran menşeli olduğu tahmin edilen İHA’nın düşmesi sonucu üste bulunan 1 ABD ordusu sözleşmeli çalışanı hayatını kaybederken, 5 ABD askeri ve bir diğer Amerikalı sözleşmeli çalışan da yaralandı.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı gruplar hedef alındı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin misilleme saldırılarının Başkan Joe Biden'ın talimatıyla gerçekleştirildiğini ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı gruplar tarafından kullanılan tesislerin hedef alındığını söyledi.

Austin yaptığı açıklamada "Hava saldırıları bugünkü saldırının yanı sıra İran Devrim Muhafızlarına bağlı gruplar tarafından Suriye'deki koalisyon güçlerine yönelik son dönemde yapılan bir dizi saldırıya yanıt olarak düzenlenmiştir" dedi.

El Ömer petrol sahasındaki ABD üssüne de saldırı iddiası

Öte yandan Lübnan'ın İran yanlısı televizyon kanalı El Meydan ve Reuters haber ajansına konuşan bir güvenlik kaynağına göre Suriye'nin kuzeydoğusundaki El Ömer petrol sahasındaki ABD üssü füze saldırısına uğradı.

Kaynak Reuters haber ajansına saldırının yerel saatle sabah 11.00 sularında olduğunu aktardı; ancak olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

ABD'den henüz saldırıyla ilgili açıklama gelmedi.

"ABD birlikleri 78 kez İran destekli grupların saldırısına uğradı"

Ortadoğu'daki ABD birliklerini denetleyen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Erik Kurilla'ya göre, ABD birlikleri 2021 yılının başından bu yana yaklaşık 78 kez İran'ın desteklediği grupların saldırısına uğradı.

Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu'na dün ifade veren CENTCOM Komutanı Kurilla, İran'ın İHA filosu konusunda uyarıda bulunarak, "İran şu anda bölgedeki en büyük ve en yetenekli İHA gücüne sahip" dedi.

Ocak ayında Suriye'nin El Tanif bölgesinde üç insansız hava aracı bir ABD üssünü hedef almıştı. ABD ordusu İHA'lardan ikisinin düşürüldüğünü, diğer İHA'nın ise yerleşkeyi vurarak Özgür Suriye Ordusu güçlerinden iki kişinin yaralanmasına neden olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG